Så får du ett skönare mammaliv!

Foto: Alla bilder: Martin Löf

Datum

30 Augusti 2017

Foto

Alla bilder: Martin Löf

Alla småbarnsföräldrar vet att energin mer eller mindre ofta tryter. Vaknätter och vabdagar kräver sitt. Mammaboost är en bok för alla hälsointresserade mammor, en energikick för den nyblivna föräldern. Marita Karlson bjuder på inspiration och recept för ett grönare och förhoppningsvis skönare mammaliv.

Bokens första del inriktar sig på föräldern, både under och efter graviditeten. Här hittas de nya trenderna, med smoothies, sallader och bowls för hela dagen, och dessutom ett dessertkapitel med den bästa sortens chokladfrossa.

Del två riktar in sig på det lilla barnet, med allt från smakportioner till puréer. Hur introducerar man grönsaker för den lilla, vilka mellanmål kan ersätta bananen och smörgåsen, vilka smoothies funkar för både stora och små? Boken avslutas med ett inspirerande födelsedagskalas för hela familjen, med ett överdåd av godsaker som inte ger någon sockerchock! Vi bad Marita berätta hur boken kom till.

– Det kändes ganska naturligt att just en sån här bokidé skulle formas då jag själv blev mamma för första gången och saker och ting ändrades i livet. Sömnen, energin och allt annat behövdes vässas till. Så jag ville dela med mig av hur jag själv såg till att hålla energinivån uppe med hjälp av härligt hälsosam kost. Med vaknätter, amning och så vidare blir man ju dödstrött och hade jag inte försett kroppen till största delen med näringsrik och ren kost så vet jag inte hur jag hade orkat stå på benen. För mig har det även varit och är fortfarande superviktigt att förse min son som nu är två år, med en kost som ger honom fin energi och som stärker hans immunförsvar. Jag tänker att om jag sår det här hälsofröet så tidigt som möjligt så kanske det bidrar till smarta val senare i livet för honom. Det var så jag tänkte med boken. Att ha något för oss alla i den, så barnen hänger med på den sunda linjen tillsammans med oss, från början UTAN att krångla till det. 

Du har bott i Los Angeles i tio år, hur har staden påverkat dig?

– Förutom att det fina vädret gör en glad i sinnet så har väl den avslappnade mentaliteten helt klart omfamnat mig. Jag är mindre brydd, lever i nuet och tar dagen som den kommer, tror jag. Sen har ju den hälsosamma livsstilen påverkat mig enormt. Här blev början på min hälsoresa och intresset för mat och kost som nu resulterat i tre böcker. Jag älskar att vara omringad av alla dessa fina hälsoställen som ger så mycket inspiration.  

Att äta hälsosamt samtidigt som man bollar småbarnslivet kan tyckas komplicerat och övermäktigt, vilka är dina bästa knep?

– Nej då, bara man inte gör det för komplicerat för sig. Här handlar det ju om att få energi, stärka immunförsvaret och hålla sig vaken och alert för sina barns skull, och sin egen såklart. Om man exempelvis börjar göra smoothies åt familjen och sätter det som vana så är man helt på rätt väg. Det är, tycker jag, det bästa sättet att få i sig bra näring och kul att låta barnen vara delaktiga i det också. Smoothies är höjdpunkten på min sons dag, när han får sitta på köksbänken och lägga i ingredienserna i vitamixen och se allt. Slurp, sen har han fått i sig massa superfoods och grönt som hans lilla kropp jublar åt. Min med för den delen. 

Om du måste välja en typisk LA-rätt, vilken skulle det vara?

– En super-L.A-ig rätt måste fortfarande vara avokadotoasten. Det finns precis överallt i olika konstellationer och ingen tycks tröttna på den. 

Relaterat

Om boken

Mammaboost är en bok för alla hälsointresserade mammor, en energikick för den nyblivna föräldern. Marita Karlson bjuder på inspiration och recept för ett grönare och förhoppningsvis skönare mammaliv. Rätterna i boken är laddade med de superråvaror som man så väl behöver efter vaknätter och vabdagar.

Bokens första del inriktar sig på föräldern, både under och efter graviditeten. Här hittas de nya trenderna, med smoothies, sallader och bowls för hela dagen, och dessutom ett dessertkapitel med den bästa sortens chokladfrossa.

Del två riktar in sig på det lilla barnet, med allt från smakportioner till puréer. Hur introducerar man grönsaker för den lilla, vilka mellanmål kan ersätta bananen och smörgåsen, vilka smoothies funkar för både stora och små? Boken avslutas med ett inspirerande födelsedagskalas för hela familjen, med ett överdåd av godsaker som inte ger någon sockerchock!

Läs mer

Marita Karlson

Mammaboost!

Relaterade artiklar

Foto: Martin Löf

30 augusti 2017

Så får du ett skönare mammaliv!