Hyllade Gaël Faye kommer till Sverige

Foto: Philippe Nyirimihigo

Datum

23 Oktober 2019

Foto

Philippe Nyirimihigo

Författaren och musikern Gaël Faye föddes 1982 i Burundi till en rwandisk mor och en fransk far. Familjen flydde de blodiga konflikterna på 90-talet och slog sig ner i Paris förorter. Litet land är hans litterära debut, såld till mer än femton länder.

”Litet land är en perfekt roman ... En mästerlig skildring om en liten pojke i blodbadets Rwanda”, skrev Aftonbladets recensent om boken. Även Svenska Dagbladets kritiker hyllade romanen och kallade Litet land för ”en makalös bok.”

Nu kommer författaren till Sverige. Hör honom i ett samtal med Samuel Girma om romanen, musiken, livet och inspirationen på Bio Capitol i Stockholm den 7 november. Biljetter hittar du här!

I boken möter vi Gabriel som är 10 år och bor i Burundis huvudstad Bujumbura med sin franske far, sin rwandiska mor och sin lillasyster Ana. Han tillbringar det mesta av sin lediga tid med ungarna på gatan, på ständiga upptåg, de tjuvröker i en gammal övergiven bil eller badar bland flodhästar i Tanganyikasjön. Gabriel är ett känsligt barn som registrerar känslostämningar mellan föräldrarna när äktenskapet knakar i fogarna. Modern anklagar fadern för att vara rasist och överger familjen för sin rwandiska släkt.

För tidningen New Times berättar Gaël Faye att Litet land inte helt är baserad på hans eget liv, men att han låtit sig inspireras av sina egna erfarenheter.

– Jag använder mig av vissa självbiografiska inslag för att skapa en realistisk och konkret grund för berättelsen. Det är min första bok och jag ville att min berättelse skulle vara äkta, och placera den i en autentisk miljö. Huvudkaraktären Gabriel är fransk-rwandier, hans pappa är fransk och hans mamma är en rwandisk flykting i Burundi, precis som mina föräldrar. Det var viktigt för mig att placera Gabriel i den miljö jag själv kommer ifrån.

Han berättar vidare att boken är tänkt som en berättelse om vår mänskilghet – och våra rädslor och farhågor.

– Alla människor är fega, till viss del. Gabriel är på sätt och vis en fegis som vill säga, ”det här är inte mitt problem” och slippa konfrontera verkligheten. Men problemen finns ju här och han är en del av dem och måste ställa sig ansikte mot ansikte inför dem.

När Burundi för första gången får en demokratiskt vald president 1993, som genast avsätts i en blodig statskupp, bryter våldet mellan hutuer och tutsier ut. Gabriel får klart för sig att han inte är svart utan räknas som vit och att han dessutom är tutsi och därmed ett villebråd för soldaterna. När våldet trappas upp i både Burundi och Rwanda försöker Gabriel förgäves isolera sig i sin lilla värld genom att ta sin tillflykt till kamratgänget. Men våldet har brutaliserat leken och några av pojkarna har redan blivit soldater som tagit lagen i egna händer.

Nu kräver de att Gabriel ska döda en man de tagit till fånga.

- Jag ville skriva en bok om vad vi på franska kallar det förlorade paradiset, Le paradis perdu. Det här en berättelse om det förlorade paradiset, eftersom många ibland önskar att de fick fortsätta vara barn. Jag placerar historien i Burundi och Rwanda, under 1990-talet. Kriget i Burundi och folkmordet på Tutsier i Rwanda 1994.

Relaterat

Om boken

Gabriel är 10 år och bor i Burundis huvudstad Bujumbura med sin franske far, sin rwandiska mor och sin lillasyster Ana. Han tillbringar det mesta av sin lediga tid med ungarna på gatan, på ständiga upptåg, de tjuvröker i en gammal övergiven bil eller badar bland flodhästar i Tanganyikasjön. Gabriel är ett känsligt barn som registrerar känslostämningar mellan föräldrarna när äktenskapet knakar i fogarna. Modern anklagar fadern för att vara rasist och överger familjen för sin rwandiska släkt.

Men spänningarna existerar inte bara mellan föräldrarna utan när Burundi för första gången får en demokratiskt vald president 1993, som genast avsätts i en blodig statskupp, bryter det latenta våldet mellan hutuer och tutsier ut. Gabriel får klart för sig att han inte är svart utan räknas som vit och att han dessutom är tutsi och därmed ett villebråd för soldaterna. När våldet trappas upp i både Burundi och Rwanda försöker Gabriel förgäves isolera sig i sin lilla värld genom att ta sin tillflykt till kamratgänget. Men våldet har brutaliserat leken och några av pojkarna har redan blivit soldater som tagit lagen i egna händer.

Nu kräver de att Gabriel ska döda en man de tagit till fånga.

Läs mer

Gaël Faye

Litet land

Relaterade artiklar

Foto: Philippe Nyirimihigo

23 oktober 2019

Hyllade Gaël Faye kommer till Sverige