Tredje vinståret i rad för Norstedts Förlagsgrupp

Datum

26 Februari 2018

Norstedts Förlagsgrupp (Norstedts, Massolit och Rabén & Sjögren) fortsätter leverera goda resultat efter ett år med både kommersiella och litterära framgångar. 2017 landade rörelseresultatet på 31,7 miljon kronor (8 % marginal) med en omsättningen på 416 miljoner kronor. Det är tredje året i rad med vinster för förlagsgruppen, som 2015 vände till vinst efter flera års stora förluster.

- Årets fina resultat visar vikten av att inte hoppas på fenomentitlar utan vikten av att ha en bred utgivning kombinerat med att hela tiden arbeta med kostnaderna, säger Otto Sjöberg, VD på Norstedts Förlagsgrupp.

Det digitala intäkterna fortsatte växa för förlagsgruppen och ökade under 2017 med + 63 % tack vare en ökad utgivning och flera framgångsrika ljudböcker. De digitala intäkterna är nu över 50 Mkr och de domineras av ljudboken som står för 12 % av förlagsgruppens totala intäkter. Av förlagsgruppens digitala intäkter är åtta av tio kronor från ljudboksförsäljningen, främst via streamingstjänster som Storytel.

- Vi lägger nu ihop tre år med bra lönsamhet, stark utgivning och stabil försäljning, totalt har rörelsen gjort närmare 100 Mkr i vinst sedan 2015, säger Otto Sjöberg, VD på Norstedts Förlagsgrupp.

Bland förlagets framgångar under 2017 räknas David Lagercrantz nya del i Millennium-serien och sista delen i Elena Ferrantes romankvartett, men även Ingelin Angerborn befäste under 2017 att hon är en av de stora barnboksförfattarna. Under slutet av 2017 släpptes också Astrid Lindgrens Räven och tomten med nya illustrationer av Eva Eriksson, en bok som på kort tid blev en av årets storsäljare. Förlagsgruppen gläds även åt att Augustpriset tilldelades Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och att Stora journalistpriset gick till Åsa Erlandssons reportagebok Det som aldrig fick ske.