Påskkrim!

Datum

26 Mars 2018

Nytt och spännande för alla krimfans!

Anna Jansson – Kvinnan på bänken

Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförälskad. Men hans nya kärlek Julia är en gåta. Vad är det hon inte vill berätta? När hennes förflutna hinner ikapp har fällan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvärd knipa och inte ens kan ta hjälp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prästgården i Lärbro, och inser att den bär på många hemligheter. Enligt sägnen blev en präst dräpt i kyrkan på 1200-talet, och det sägs att dråparen går igen. Den unga prästen Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar är djupt oroad över att hon inte tar hoten på allvar. När Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort väcks nya frågor.

På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.

Hanna Lindberg – STHLM Grotesque

Guldkocken är krogarnas egen Oscarsgala och alla som räknas är på plats. Även den egensinniga journalisten Solveig Berg. Kvällen slutar i kaos när en okänd gärningsman skjuter hennes chefredaktör. Solveig börjar gräva i fallet, men ju närmare sanningen hon kommer, desto farligare blir det. Vem försöker tysta henne?

STHLM Grotesque är en thriller om vad som pågår bakom lyxkrogarnas fina fasader. En spännande berättelse om att fly sitt förflutna och om hemligheter med förödande kraft. Det här är den fristående fortsättningen på Hanna Lindbergs hyllade debut STHLM Confidential, en internationell succé som sålts till ett tiotal länder.

Gin Phillips – De gömda

En adrenalinfylld bladvändarthriller och gripande skildring av moderskap. Ett par gärningsmän med vapen tar sig in i en djurpark, blockerar utgångarna och börjar skjuta folk, för att sedan metodiskt ta sig igenom hela djurparken i jakt på att döda de som fortfarande lever.

Joan är på väg mot utgången med sin fyraårige son Lincoln när hon ser kroppar på marken. En man står med ryggen mot dem, med ett vapen i sin hand. Innan han hinner vända sig om tar Joan upp sin son i famnen och springer för sitt liv. Under de följande timmarna gör hon allt som står i hennes makt för att överleva och hålla sig och Lincoln gömda. Joans kunskap om parkens uppbyggnad, de undangömda stigarna och vilka utställningar som är under ombyggnad är det enda som håller dem ett steg undan upptäckt. Men gärningsmännen kommer allt närmare.

Sara Larsson – Aldrig mer

I kritikerhyllade Sara Larssons nya bok Aldrig mer vävs tre människors öden samman i en högaktuell historia om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa. Den handlar om 16–åriga Andreea från Bukarest som flyttar till Spanien med förhoppning om ett bättre liv. Men det är en flytt som senare ska visa sig bli en mardröm.

Samtidigt finns terapeuten Patrik på plats när en man grips efter att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Men mannen säger att han inte velat köpa sex av tjejen – och Patrik blir så småningom övertygad om att allting kanske inte är så enkelt som det först såg ut.

På en annan plats i Stockholm vaknar fyrabarnspappan Ted upp. Han har under en längre tid köpt sex under sina arbetsresor för att unna sig avkoppling från familjelivet. Men en dag när han kommer hem till Göteborg möts han av sin fru som har ett stort lila kuvert i handen. Innehållet i kuvertet visar att någon vet vad han gör på sina resor, och vill förmå honom att sluta.

Arnaldur Indridason – Det tyska huset

En handelsresande har hittats mördad i en liten lägenhet i Reykjavik, skjuten i huvudet med pistol. Polisen drar snabbt slutsatsen att det rör sig om en förövare bland de många amerikanska soldater som staden kryllar av den här sommaren 1941. Soldaterna är strategiskt placerade på Island för att säkra det nordamerikanska luftrummet. De ställer också till med en hel del besvär, särskilt de som skaffar sig en isländsk fästmö under vistelsen. Mordfallet hamnar på isländske kriminalinspektören Konrad Flovents bord och eftersom han är den ende kriminalinspektören i Reykjavik tvingas han begära hjälp utifrån. Han träffar en ung kanadensare av isländsk härkomst, Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter mördaren.

Jan Bergman – Fotohandlaren i Bizonien

Jan Bergmans succé Sekreterarklubben följs nu av en ny bok om kalla kriget. Fotohandlaren i Bizonien var en östtysk spion i Västtyskland som avslöjades 1967. Men var han verkligen spion eller ett offer utnyttjad av den östtyska underrättelsetjänsten. Eller av den västtyska? Var han en man som likt Faust sålde sin själ till djävulen, men till vilken djävul? Fanns det en genuin övertygelse i botten, eller handlade allting bara om pragmatisk överlevnad?