Anna Jansson och Thomas Bodström skriver originalserier för ljudbok

Datum

13 April 2018

Norstedts Förlagsgrupp lanserar ett nytt imprint för originalserier i ljud och e-bok: Tiden. Utgivningen består av deckare, true crime, feel good, skönlitteratur och fakta. Bakom Tidens originalserier står författare som är knutna till förlaget sedan tidigare, men även nya kända namn, bland annat från TV och radio. Tidens serier kommer att finnas i nätbokhandel och i streamingtjänster.

Advokat Thomas Bodström och SVT-journalisten Lars Olof Lampers har i sin bokserie Svenska brott skrivit true crime som bygger på att de skildrar brott ur två perspektiv: journalistisk research kombinerat med spännande inblick i rättssalar och vittnesförhör. I samband med publiceringen av deras nya bok i serien, Sommarstugemordet i Arboga är det också premiär för Svenska brott som ljudserie. Thomas Bodström berättar tillsammans med inläsaren Per Runhammar, och vi får höra klipp från bland annat rättegång och larmsamtal.

– Arbogafallet är det mest märkliga och intressanta rättsfallet jag har stött på, säger Thomas Bodström, och här berättar vi saker du aldrig har fått veta tidigare. Även om du har följt tidningarna så har du inte hört den verkliga historien bakom hela fallet och alla människor som involveras på vägen.

I nio ljudboksavsnitt presenteras hela fallet, från kvällen i augusti 2016 då Göran Möller knivhuggs till döds och hans fru Anki Möller skadas allvarligt, fram till domen i hovrätten då deras dotter Johanna Möller och hennes pojkvän fälls för brottet.

Ljudboksserien produceras i samarbete med Tredje Statsmakten Media. Sommarstugemordet i Arboga ges även ut som bok och e-bok på Norstedts.

 

Anna Jansson kan med rätta kallas Sveriges deckardrottning. Hon är just nu aktuell med sin senaste bok om Maria Wern, Kvinnan på bänken, som ligger på alla topplistor.

I väntan på nästa bok om Maria Wern kommer i juni Anna Janssons första ljudserie: Döden är alltid sann. Här är det utanför tjänsten som Maria Wern blir vittne till ett brott - när hennes klass från grundskolan ordnar klassåterträff utanför Tofta. Åren har gått men mycket är sig likt.

– Det börjar som det brukar på återträffar, berättar Anna Jansson. Vinet flödar, lojalitetsband sätts på prov och gammal kärlek spirar. Kvällen blir sen för dem, men vid frukostbordet nästa morgon upptäcker Maria att en av klasskamraterna saknas…

Döden är alltid sann är somrig spänning när den är som bäst, i härlig Gotlandsmiljö. Inläsning av Marie Richardson.

– Tiden koncentrerar utgivningen till originalserier i ljud och e-bok. Det följer i spåren av det vi ser inom film, där tv-serier även utvecklat själva sättet att berätta en historia i avsnitt och säsonger, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts. Det har varit en inspiration för oss, att med nyfikenhet och kreativitet få leka och pröva sig fram i ett format med vissa förutbestämda ramar.

Både svenska och översatta serier kommer att ges ut, för vuxna och unga vuxna.

– Ljud är ett spännande originalformat med tanke på hur nära texten kommer lyssnaren, och hur mycket inläsarens röst lägger till helhetsupplevelsen, säger Clara Gustafsson, förläggare för Tiden. Idémötena med författarna är otroligt berikande. Vi läser ofta högt när vi redigerar, för att hitta rätt tempo och uttryck för texten.

Följ Tiden på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna!

 

Utgivning våren 2018:

Thomas Bodström & Lars Olof Lampers: Svenska brott – Sommarstugemordet i Arboga
9 x 45 minuter
Släpp 7 maj

Anna Jansson: Maria Wern – Döden är alltid sann
6 x 30 minuter
Släpp 7 juni

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland