De bästa tv-serierna som baseras på böcker

Foto: Eduardo Castaldo / HBO

Datum

4 Maj 2022

Foto

Eduardo Castaldo / HBO

Många tv-serier baseras på Norstedts omtyckta romaner. Serierna går enkelt att streama via de olika tjänsterna. Här är de bästa 2022.

Trasdockan (SVT)

Sex personer har mördats, styckats och sytts ihop till en grotesk kropp – en trasdocka. Det chockerande fallet tilldelas kriminalinspektör Nathan Rose, nyligen återinsatt i tjänst, hans chef och bästa vän Kommissarie Emily Baxter och enhetens nya rekryt, Lake Edmunds. Mördaren hånar polisen genom att skicka dem en namnlista över nästa offer, med på listan är Nathan Rose själv. Baserad på Daniel Coles roman med samma namn.

Shining Girls (Apple TV+)

En av vårens stora spänningssnackisar Shining Girls med Elizabeth Moss och Jamie Bell i huvudrollerna är baserad på Flickor som skimrar av Lauren Beukes. Kirby Mazrachis liv är förstört efter ett brutalt mordförsök och hon försöker desperat förstå vem som attackerade henne. Till sin hjälp har hon Dan, en kriminalreporter som skrev om överfallet på henne. När Kirby undersöker sitt eget fall hittar hon de andra flickorna, de som inte klarade sig. Bevisen och sammanhangen är omöjliga. Men för någon som borde vara död betyder det omöjliga ingenting.

Maria Wern (TV4)

Svensk kriminalserie med Eva Röse om Maria Wern, en skicklig polis på Gotland. Maria har en förmåga att se bortom det uppenbara och kämpar envist för att lösa varje fall som hamnar på hennes bord. Serien, vars åttonde säsong haft premiär i år, är baserad på Anna Janssons karaktärer. Den senaste boken i serien kom i mars och heter Onda drömmar.

My Brilliant Friend  (HBO Max)

Elena Ferrantes Neapelkvartett som inleddes med romanen Min fantastiska väninna blev en global jättesuccé. TV-serien baserad på böckerna är inne på sin tredje säsong och har hyllats för både den lyckade rollbesättningen och för hur serien lyfter det Neapel som många lärt känna i Ferrantes böcker.

Bosch (HBO Max)

Bosch är baserad på Michael Connellys internationella bästsäljande deckare om mordutredaren Harry Bosch. Tillsammans med Bosch och kollegorna på Los Angeles-polisen får man följa med i gedigna mordutredningar där även Bosch själv hamnar i rätten, anklagad för mord. Men bakom Bosch drivande och outtröttliga fasad döljer sig också en man som hemsöks av sitt förflutna och som för en hård kamp för sitt egna personliga kodex: ”Alla räknas eller så gör ingen det”. 

1992 släpptes den första boken om Hieronymus ”Harry” Bosch och i år växte bokserien med den nya deckaren Mörkare än midnatt som gavs ut i mars.

The Handmaid's Tale (HBO Max)

Serien The Handmaid’s Tale, baserad på Margaret Atwoods prisbelönta och bästsäljande roman Tjänarinnans berättelse, handlar om livet i det dystopiska Gilead.  Gilead är ett totalitärt samhälle som står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal. Kvinnorna behandlas som statlig egendom och de som är fertila tvingas till sexuellt slaveri. Mitt i detta lever Offred som tjänarinna i överbefälhavarens hushåll. Ett ord kan innebära döden och Offred har ett enda mål: att överleva och hitta den dotter som tagits ifrån henne. Elizabeth Moss spelar huvudrollen även i den här serien.

Alias Grace (Netflix)

Ännu en tv-serie som är baserad på en av Margaret Atwoods romaner är Alias Grace. Handlingen tar fasta på Grace Marks och den psykiater i 1800-talets Kanada som försöker fastställa huruvida Marks ska benådas på grund av sinnessjukdom. Marks har nämligen dömts till livstid för inblandning i det brutala mordet på sin husbonde och hans hushållerska.

Hidden – Förstfödd (Viaplay)

Baserad på Filip Alexandersons sci-fi-thriller Förstfödd. En urban fantasy-thriller i modern Stockholmsmiljö och i huvudrollerna syns August Wittgenstein och Izabella Scorupco. I grunden ligger en berättelse om sökandet efter sitt ursprung, en jakt som leder oss in en dold värld präglad av mörka hemligheter och okända krafter.

Relaterat

Om boken

En mördare slår till på nyårsafton och Renée Ballard och Harry Bosch slår sig samman för att lösa fallet.
Kaos råder i Hollywood under nedräkningen till tolvslaget. Renée Ballard har nattskiftet på LAPD och väntar ut det traditionsenliga kulregnet, då hundratals nyårsfirare riktar upp sina vapen mot himlen och trycker av. Bara minuter efter midnatt blir Ballard kallad till en brottsplats. En man har dödats av ett skott, mitt i en folksamling.Ballard förstår snabbt att kulan inte kan ha kommit från himlen, och att dådet tycks hänga ihop med ett annat olöst mord - ett fall som Harry Bosch en gång i tiden utredde. Samtidigt jagar Ballard ett gäng som kallar sig Midnattsmännen. De har brutalt våldtagit ett antal kvinnor utan att lämna några spår efter sig.Fast besluten att lösa båda fallen tar Ballard hjälp av Harry Bosch. Samtidigt som de två inspektörerna tillsammans försöker ta reda på hur trådar i nya och gamla fall korsar varandra, måste de ständigt se sig om över axeln. Gärningsmännen de jagar är beredda att döda för att skydda sina hemligheter.

Läs mer

Michael Connelly

Mörkare än midnatt

Om boken

Amelie Muscat arbetar som barnpsykolog. På en kurs har hon träffat Laura och blivit blixtförälskad. De flyttar ihop utan att egentligen känna varandra. När Amelie ska passa Lauras treårige son gör hon ett ödesdigert misstag. Sedan är pojken försvunnen.
Maria Wern har förlorat sin man och hanterar sorgen genom att gräva ner sig i arbete. Hon tar extrapass i yttre tjänst. En pojke har försvunnit på norra Gotland, mitt i en snöstorm. Det är upptrappningen till en serie skakande händelser, och det är Maria Wern som måste ta reda på hur allt hänger samman, mitt i sin egen privata tragedi.Gör dig redo för en ny, rafflande läsupplevelse från deckarmästarinnan Anna Jansson. Det är en historia om svek och mord och om att vilja skydda sina närmaste, även om det gäller att bryta mot lagen och gå över lik.

Läs mer

Onda drömmar

Anna Jansson

Onda drömmar

Om boken

I Atwoods klassiska dystopi från 1985 ges en bild av ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen.

Tjänarinnans berättelse presenteras nu i reviderad översättning av Maria Ekman - samtidigt som en stor tv-serie får premiär!

Läs mer

Tjänarinnans berättelse

Margaret Atwood

Tjänarinnans berättelse

Om boken

Ett lik bestående av kroppsdelar från sex olika personer hittas. Den makabra upptäckten får namnet Trasdockan av pressen.

Kriminalaren William Fawkes får ta hand om fallet tillsammans med sin förra kollega.

Mördaren hånar polisen genom att meddela pressen namnen på de personer han tänker döda härnäst.

Kommer polisen att kunna stoppa mördaren innan sex personer till mister livet?

Trasdockan är en ny thriller som gripit läsarna världen över.

Läs mer

Trasdockan

Daniel Cole

Trasdockan

Om boken

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.

Läs mer

Min fantastiska väninna

Elena Ferrante

Min fantastiska väninna

Om boken

Tjugofemårige juridikstudenten Jonas jobbar svart på byggen för att kunna försörja sin sjuka mamma. En dag råkar han ut för en svår olycka men överlever mirakulöst. Hans tillvaro vänds upp och ner och han måste försöka förstå vem han är och vad som händer med honom. Snart inser Jonas att han är jagad och han tvingas ut på en flykt som tar honom in bland Stockholms skuggsidor.

I en annan del av staden är den tidigare polisen Viveca Eldh på jakt efter en person som bränner ut ensamma uteliggare med högspänning. När hon får i uppdrag att utreda ett otäckt ritualmord väcks händelser ur hennes förflutna till liv.

Förstfödd är en tät och actionfylld spänningsroman i ett välbekant Stockholm, som också rymmer sprickor av övernaturliga inslag som kan få oss att se på vår samtid med andra ögon. Stockholm blir sig aldrig mer likt.

Läs mer

Förstfödd

Filip Alexanderson

Förstfödd

Om boken

Chicago, 1931. Den våldsamme luffaren Harper Curtis hamnar i ett hus som ger honom möjlighet att resa i tiden. Han använder det till att förfölja sina "flickor som skimrar" - unga kvinnor med hela livet framför sig. Tills han förgör dem.

Chicago, 1992. Kirby Mazrachis liv är förstört efter ett brutalt mordförsök. Kirby försöker desperat förstå vem som attackerade henne. Till sin hjälp har hon Dan, en gammal kriminalreporter som skrev om överfallet på henne.

När Kirby undersöker sitt eget fall hittar hon de andra flickorna, de som inte klarade sig. Bevisen och sammanhangen är omöjliga. Men för någon som borde vara död betyder det omöjliga ingenting.

Läs mer

Flickor som skimrar

Lauren Beukes

Flickor som skimrar

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland