Född på flykt men vägrar låta sig hindras

Foto: Göran Segeholm

Datum

25 April 2018

Foto

Göran Segeholm

Hösten 2015 kom över 20 000 unga afghaner till Sverige. 2017 var året då många av dem fick besked om att de inte fick stanna i landet. Då var Fatemeh Khavari 17 år och hon blev ledare för tusentals ungdomar. De startade organisationen Ung i Sverige för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Fatemeh Khavari tillhör de mest utsatta i världen. Hon är tjej. Hon är från Afghanistan. Hon är född på flykt. Hon är muslim. Hon bär hijab. Hon är hazar. Men hon vägrar låta det hindra henne.

Hon är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan. Hon kom till Sverige tillsammans med sin mor och sina syskon genom familjeåterförening.

Hennes bok Jag stannar till slutet är en berättelse om vad ett liv på flykt gör med en människa. Om att bygga en folkrörelse av samhällets mest utsatta. Om kamp och organisering för att äntligen få stanna upp någonstans och börja leva, inte bara överleva.

Fatemeh Khavari berättar själv om kampen, från de första ensamma dagarna på Mynttorget i slutet av sommaren 2017, fram till det egna 18-årsfirandet i ett Sverige som kallar hem sin ambassadspersonal från Afghanistan samtidigt som utvisningarna fortsätter.

Vi får också följa hennes eget liv och de avgörande händelser som format henne till den orädda 18-åring hon är idag. För sitt arbete med organisationen Ung i Sverige har hon bland annat belönats med Martin Luther King-priset 2018.

Fatemeh Khavari har skrivit sin berättelse tillsammans med journalisten Annie Hellquist. Boken finns i butik i sommar.

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

21 december 2018

Fatemeh Khavari: ”2018 har varit spännande och tufft”