Fatemeh Khavari: ”2018 har varit spännande och tufft”

Foto: Göran Segeholm

Datum

21 December 2018

Foto

Göran Segeholm

Fatemeh Khavari är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan.Hon ligger bakom organisationen Ung i Sverige och har bland annat belönats med Martin Luther King-priset 2018. I år gav hon ut boken Jag stannar till slutet, som hon skrivit tillsammans med journalisten Annie Hellquist.

Hur har ditt år varit?

– Mitt 2018 har varit både spännande och tufft. Ett lärorikt år med mycket avgörande beslut, nya bekantskaper och framgångar. Jag började se världen i Sverige och Sverige i världen.

Finns det någon särskild händelse du kommer att förknippa med 2018?

– Ung i Sverige hedrades med Martin Luther King-priset. Det gjorde att vi fick energi och orkar fortsätta kämpa.

– Det andra var riksdagens godkännande av gymnasielagen för ensamkommande flyktingar. Det gav många unga flyktingar livsglädje att börja planera för sin framtid. Det gav också alla i Ung i Sverige en klapp på axeln att det går att påverka riksdagen om vi har rätt argument.

– Slutligen vill jag säga att det viktigaste som jag upptäckte med mig själv och många andra utsatta människor är att vi bestämde oss för att ta eget ansvar för att skapa den värld vi vill ha. År 2018 var starten på en lång och framgångsrik resa in i framtiden.

Vad ser du framemot 2019?

– Att fortsätta mobilisera goda krafter för ett starkare Sverige och en generösare värld.

Relaterat

Om boken

Hösten 2015 kom över 20 000 unga afghaner till Sverige. 2017 var året då många av dem fick besked om att de inte fick stanna i landet. Då var Fatemeh Khavari 17 år och hon blev ledare för tusentals ungdomar. De startade organisationen Ung i Sverige för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Fatemeh Khavari tillhör de mest utsatta i världen. Hon är tjej. Hon är från Afghanistan. Hon är född på flykt. Hon är muslim. Hon bär hijab. Hon är hazar. Men hon vägrar låta det hindra henne.

Det här är en berättelse om vad ett liv på flykt gör med en människa. Om att bygga en folkrörelse av samhällets mest utsatta. Om kamp och organisering för att äntligen få stanna upp någonstans och börja leva, inte bara överleva.

Fatemeh Khavari berättar själv om kampen, från de första ensamma dagarna på Mynttorget i slutet av sommaren 2017, fram till det egna 18-årsfirandet i ett Sverige som kallar hem sin ambassadspersonal från Afghanistan samtidigt som utvisningarna fortsätter.

Vi får också följa Fatemeh Khavaris eget liv och de avgörande händelser som format henne till den orädda 18-åring hon är idag.

Läs mer

Annie Hellquist, Fatemeh Khavari

Jag stannar till slutet

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

21 december 2018

Fatemeh Khavari: ”2018 har varit spännande och tufft”