Bodström & Lampers debuterar som ljudserieförfattare

Datum

7 Maj 2018

Författarna Thomas Bodström och Lars Olof Lampers gör en journalistisk och juridisk djupdykning i fallet som engagerat hela Sverige. Ett äldre par attackeras i en idyllisk sommarstuga den 3 augusti 2016. Mannen dör, kvinnan skadas svårt. Snabbt riktas misstankarna mot parets dotter, Johanna Möller. Säsong 1 av true crime-serien Svenska Brott berättar i nio avsnitt hela historien om knivattacken, illustrerat av autentiskt ljudmaterial och med förklarande kommentarer om rättsväsendet och polisens arbete av Thomas Bodström.

Samtidigt utkommer hela berättelsen i inbunden bok.

Thomas Bodström och Lars Olof Lampers, ni debuterar idag som ljudserieförfattare. Svenska Brott: Sommarstugemordet i Arboga har premiär samtidigt som pappersboken släpps. Vad handlar den om?

Vi går igenom fallet där en man och en kvinna attackerades med kniv i en sommarstuga i Arboga den 3 augusti 2016. Mannen avled, kvinnan fick svåra skador. Hovrätten har dömt deras dotter Johanna Möller och hennes dåvarande pojkvän för mord. Johanna har också åtalats – men friats – för mordet på sin make vid samma plats, ett år tidigare. Vi berättar om hela fallet, så som det ser ut för de utredande poliserna, ända fram till hovrättens dom.

Hur har det varit att skriva för ljud?

- Det har varit spännande och roligt att jobba med ljud och bok parallellt, de två formaten har berikat varandra. För ljudboken, som man lyssnar på ett avsnitt i taget, har det varit extra viktigt att nyttja dramaturgin på bästa sätt. Vi har gått igenom ett enormt stort material i researchen och har strukturerat det så att vi kan berätta om det på ett lättåskådligt sätt. Fallet är komplicerat och det är många människor som berörs, därför är det så bra att ha möjlighet att gå på djupet.

Varför gör ni en ljudserie?

- True crime som genre passar bra för ljud. I Svenska brott-serien har vi alltid kombinerat journalistisk research med kunskapen inifrån rättssalen, och i ljudserien tar vi det ett steg längre. Förutom att man får höra autentiska ljudklipp är Thomas med och berättar för lyssnaren och kommenterar polisens och domstolens regler och resonemang, så att lyssnaren själv kan bilda sig en uppfattning. De många olika juridiska detaljerna sätts i ett sammanhang och vi leder lyssnaren genom hela fallet från början till slut.

Lyssna på Svenska Brott: Sommarstugemordet i Arboga hos Storytel

Relaterat

Om boken

Sent på kvällen den 3 augusti 2016 kommer det desperata larmet från en 63-årig kvinna i sommarstugan vid Hjälmaren.

Jag har fullt av hål i kroppen, skriker hon till SOS-operatören.

Kvinnan är chockad och svårt skadad av flera knivhugg. I sängen bredvid ligger hennes man död, även han knivhuggen. Det här blir upptakten till ett av de senaste årens mest omskrivna och sensationella mordfall, där spåren snart leder bakåt till ytterligare ett misstänkt mord; det visar sig att den 63-åriga kvinnans dotter ett år tidigare förlorat sin make i en drunkningsolycka, precis vid samma sommarstuga. Nu får utredarna anledning att titta närmare på det fallet, liksom på om dottern kan ha något med knivattacken på föräldrarna att göra.

I boken Sommarstugemordet i Arboga i serien Svenska brott följer vi mordfallet och trådarna bakåt, därefter också rättegångarna i tingsrätten och hovrätten fram till domarna

Läs mer

Thomas Bodström, Lars Olof Lampers

Svenska brott - Sommarstugemordet i Arboga

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023