Thomas Bodström: ”Ett otroligt cyniskt och kallblodigt mord”

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

19 Oktober 2021

Foto

Magnus Liam Karlsson

I den nya boken Svarta änkan berättar Thomas Bodström om det omskrivna mordet på Ove Dolk, som cyanidförgiftades av sin fästmö 2018.

En ambulanshelikopter kallas till ett fritidshus utanför Norrtälje, men det är för sent. Livet går inte att rädda på den 57-årige mannen. Hans fästmö förklarar för sjukvårdspersonalen att mannen, Ove, haft problem med hjärtat och alkoholen, och dödsfallet konstateras ha naturliga orsaker. Men när familjen får det tragiska beskedet reagerar Oves dotter starkt på fästmöns berättelse. Vad hände egentligen Oves sista dag i livet?

Advokat Thomas Bodström företrädde familjen i rättegången om Oves död. Nu berättar Bodström hela den häpnadsväckande historien om detta ovanliga mordfall – från att Ove träffar fästmön första gången fram till att domen faller.

För TV4 berättar Bodström om varför han valde att skriva en bok om mordet:

– Det är ett extremt ovanligt fall. Det händer att kvinnor mördar män, men då är det nästan alltid kvinnor som själva har blivit utsatta för våld eller i nödvärn, men det här är otroligt cyniskt och kallblodigt gjort, säger Bodström.

– Men det är en del av anledningen. Men framförallt är det ju så att dottern Loise hade en helt och hållet central roll i det här mordfallet. Utan henne hade det här aldrig klarats upp.

Relaterat

Om boken

En ambulanshelikopter kallas till ett fritidshus utanför Norrtälje, men det är försent. Livet går inte att rädda på den 57-årige mannen. Hans fästmö förklarar för sjukvårdspersonalen att mannen, Ove, haft problem med hjärtat och alkoholen, och dödsfallet konstateras ha naturliga orsaker. Men när familjen får det tragiska beskedet reagerar Oves dotter starkt på fästmöns berättelse. Vad hände egentligen Oves sista dag i livet?

Advokat Thomas Bodström företrädde familjen i rättegången om Oves död. Nu berättar Bodström på ett personligt sätt hela den häpnadsväckande historien om detta ovanliga mordfall - från att Ove träffar fästmön första gången fram till att domen faller. Genom intervjuer med familj, vänner och poliser tecknar Bodström en levande bild av relationen mellan Ove och fästmön, liksom tiden efteråt då dottern Loise kämpar för att få polisen att undersöka hennes pappas plötsliga död. En envis kamp som möts av hårt motstånd - ända tills ett avgörande spår dyker upp.

Svarta änkan är en skakande skildring av ett av Sveriges mest omskrivna mordfall på senare år. Utan dottern Loises insatser hade mordet troligen aldrig upptäckts. En mördare hade gått fri och en ny man hade sannolikt svävat i livsfara.

Efterord av Loise Dolk.

Läs mer

Thomas Bodström

Svarta änkan

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023