Rebecka Edgren Aldéns boksommar

Foto: Caroline Tibell

Datum

30 Juni 2018

Foto

Caroline Tibell

Författaren Rebecka Edgren Aldén, aktuell med pocketutgåvan av Och blomstren dö, planerar vanligtvis väldigt lite inför semestern — inget förutom läsningen.

— Den älskar jag att planera och göra långa läslistor till mig själv, och till min man. Jag är noga med att blanda genrer ordentligt. Det ska vara som en påse gott och blandat. Här har jag valt åtta böcker jag tycker att ni ska läsa i sommar, om ni inte redan har gjort det!

— Själv ska jag bland annat läsa En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Frankenstein av Mary Shelley samt en rad andra böcker inför mina samtal och seminarier på Crimetime Göteborg och Bokmässan i september. 

 

Åtta böcker att läsa i sommar:

Roman: Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout, en osentimental och oerhört vackert skriven bok om en mor-dotter-relation. 

Feelgood: Gröna fingrar sökes av Annika Estassy, för att det är en liten pralin, så mysig och berörande. Man blir alldeles varm i hjärtat av att läsa den. 

Biografi: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer, för att jag är så glad att jag läste den, och upptäckte Ester Blenda Nordström - vilken kvinna, journalist och förebild. Visar också hur modernt det var förr, och hur konservativa vi är i dag. Tror inte att en sådan kvinna hade blivit folkkär i dag, tyvärr. Oerhört bra bok!

Klassiker: Dödssynden av Harper Lee, en riktigt bra klassiker, som är extra viktig att läsa i dag. Om fördomar och om att våga stå upp för mänskliga rättigheter, även när omgivningen beter sig som en mobb. 

Deckare: Ögonvittnet av Anna Bågstam, för att det hör sommaren till att läsa deckare på sommaren. Första boken i en tänkt serie om antihjältinnan Harriet, som man genast tar till sitt hjärta. Utspelar sig i ett somrigt Skåne. 

Dystopi: Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, har varit helt uppslukad av tv-serien om det dystopiska Gilead, som bara känns som att det blir mer och mer nära ... Fruktansvärt otäck. I sommar måste jag läsa boken!

Psykologisk thriller: Kvinnan i fönstret av A J Finn, för att jag ÄLSKAR psykologiska thrillers, den genre jag själv skriver i, och det här är en riktigt bra sådan, med en massa Hitchcock-referenser (som min första också hade). Otroligt smart och rappt skriven, och väldigt spännande. 

Reportage/dokumentär: Vargattacken av Lars Berge, fruktansvärt intressant om när en ung djurvårdare dödades av vargar på Kolmården. Handlar mer om människor än om vargar egentligen. Säger mycket om vår syn på oss själva och naturen. Riktigt bra!

Relaterat

Om boken

Gloria följer med sin nye pojkvän Adam till hans familjs skärgårdshus för några lugna dagar i värmen. De har helt olika bakgrund, men båda har minnen från ön Adam har alltid semestrat på Ekudden, medan Gloria tillbringade ett par somrar på ön i tidiga tonåren då hennes mamma hyrde ett hus med sitt feministiska kollektiv.

Hon känner sig inte helt välkommen på Ekudden, och redan första kvällen kommer hon på kant med Adams familj. Det är också något märkligt med stämningen bland öns bofasta. De är uppdelade i två läger som inte talar med varandra. Under sina promenader på ön får hon dessutom känslan av att vara iakttagen.

Allt detta väcker obehagliga minnen och frågor. Vad är det hennes mamma velat dölja under alla år? Och vad hände egentligen den där sista sommaren på ön när 16-årige Jimmy dog? En dag går Gloria förbi kollektivhuset, som stått övergivet i tjugo år. Där gör hon en fasansfull upptäckt, som hon snart förstår har med hennes förflutna att göra.

Och blomstren dö är en psykologisk thriller om mörka hemligheter, lojalitet och val på liv och död.

Läs mer

Rebecka Edgren Aldén

Och blomstren dö

Relaterade artiklar

Foto: Caroline Tibell

30 juni 2018

Rebecka Edgren Aldéns boksommar