Ett våldsamt spel om makt, kärlek och svek

Foto: Murdo Macleod

Datum

6 September 2018

Foto

Murdo Macleod

I sin nya roman Namnens hus uppdaterar Colm Tóibín den grekiska myten om Agamemnon och Klytaimnestra. Berättelsen låter läsaren krypa under huden på en sviken kvinna, vars hela sinne upptas av sorg och tanke på hämnd. ”Med Namnens hus befäster Colm Tóibín positionen som en av de stora nutida europeiska berättarna”, skrev Dagens Nyheters Johan Hilton när boken kom ut på engelska.

Berättelsen tar sin början då Agamemnon offrar sin dotter på hennes bröllopsdag och sedan ger sig ut i det trojanska kriget. Som belöning för att ha offrat sin dotter får han framgång och seger på slagfältet. Kvar lämnar Agamemnon sin hustru Klytaimnestra, som i total sorg vägrar förlåta honom för dotterns död. I makens frånvaro uppvaktar Klytaimnestra den fängslade Aigisthos och smider tillsammans med honom planer om att mörda Agamemnon dagen han återvänder från sitt segerrika fälttåg.

Namnens hus har hyllats av Mary Beard, professor i antikens historia och författare till SPQR och Kvinnor och makt: ”Att Tóibín lyckas så väl beror till stor del på kraften i hans språk: en nästan perfekt blandning av konstnärlig återhållsamhet och underbar känsla för detaljer. Namnens hus är en oförglömlig läsupplevelse.”

Colm Tóibín är en av Irlands mest framgångsrika författare, med hyllade romaner och novellsamlingar och har tilldelats ett flertal priser, där bland IMPAC, Le prix du meilleur livre étranger och Costa Book Award. 2007 valdes han in i Royal Society of Literature och i dagsläget skriver han regelbundet artiklar för bland annat New York Review of Books.

Namnens hus är en berättelse om ett våldsamt spel om makt, kärlek och svek samt en skildring av ett mångbottnat moderskap, vilket knyter an till Tóibíns tidigare romaner Marias testamente och Nora Webster.

Relaterat

Om boken

Myten om Agamemnon och Klytaimnestra står i fokus i Colm Tóibíns nya kritikerhyllade roman. Samma dag som hans dotter ska gifta sig beordrar Agamemnon hennes död. Hon förs till offerplatsen och kort därefter råder gynnsamma vindar så att fadern snabbt kan föra sin armé mot slagfältet. Hans belöning för att ha blidkat gudarna är framgångsrika segrar i det trojanska kriget.

Under Agamemnons frånvaro i kriget styr hustrun Klytaimnestra i Mykene. Hon vägrar att förlåta sin make för att ha offrat dottern Ifigenia och ger sig in i ett våldsamt spel om makt, kärlek och svek. Hon uppvaktar den fängslade Aigisthos och tillsammans med honom börjar hon smida planer på att mörda Agamemnon den dagen han återvänder från sitt segerrika fälttåg.

I sin nya roman Namnens hus uppdaterar Colm Tóibín den tidlösa grekiska myten och låter oss krypa under huden på en sviken kvinna vars sorg och tanke på hämnd upptar hela hennes sinne. Berättelsen blir på så sätt också en skildring av ett mångbottnat moderskap - skildrat framförallt ur sonen Orestes och dottern Elektras perspektiv - och ansluter sålunda till Tóibíns senare romaner Marias testamente och Nora Webster.

"Att Tóibín lyckas så väl beror till stor del på kraften i hans språk: en nästan perfekt blandning av konstnärlig återhållsamhet och underbar känsla för detaljer. Namnens hus är en oförglömlig läsupplevelse." Mary Beard

"Med Namnens hus befäster Colm Tóibín positionen som en av de stora nutida europeiska berättarna." Dagens Nyheter

Läs mer

Colm Tóibín

Namnens hus

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

10 augusti 2022

Nya böcker i augusti 2022