Kayo Mpoyi

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Kayo Mpoyi är född 1986 och debuterade som författare med prisbelönta romanen Mai betyder vatten 2019. Mpoyi studerar på Kungliga konsthögskolan, skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Sveriges Radio och har medverkat i litteraturprogrammet Babels författarpanel. Sommaren 2022 debuterade Mpoyi som barnboksförfattare med bilderboken Kitoko och hösten samma år utkommer en andra vuxenroman, En övning i revolution.

Utgivning

Om boken

Kapi är mors yngsta dotter, hennes namn betyder den som föddes efter det barn som dött. Hon kommer till livet med ett uppdrag, hon ska trösta mor. Kapi och hennes syster flyttar med mor till Sverige, till den lyckliga trångboddheten med kusinerna, till mors mor, Ma, den som Kapis far alltid velat hålla familjen borta från. Nu vill Ma att mor ska lämna honom, att hon ska tala om för de svenska myndigheterna att han är farlig, tyrannisk. Men allt är upp till mor och ingen vet vad hon tänker.
Kayo Mpoyi vill i sin andra roman undersöka minne och historia, likt en arkeolog söker den tolka sådant som aldrig berättades, en mors berättelse. Den handlar om en tystnad som upprepas generation efter generation. Om en kärlek som när och bryter ner. Om gemenskap, migration, arbete, om att föda och att tvätta. Och frågan som söker sitt svar är om fiktionen verkligen kan fylla tystnaden.

Läs mer

Kayo Mpoyi

En övning i revolution

Om boken

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Hon har också en smutsig hemlighet.

I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud - som ser det som Adi helst vill gömma.

Mai betyder vatten är Kayo Mpoyis debutroman. Den belönades med Katapultpriset 2019.

Läs mer

Mai betyder vatten

Kayo Mpoyi

Mai betyder vatten

Recensioner

”Jag letar i minnet, men har svårt att erinra mig en annan debut skriven med samma säkra trygghet, som reste jag med en bilförare som haft körkort i 50 år.”

”En skakande historia”

”Glimrande debut … misstänker att hon är fylld med berättelser som bara väntar på att skrivas ned. Den nu 33-åriga författaren tillägnar boken sitt "sexåriga jag". Den där sexåringen kan vara väldigt nöjd.”

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

11 oktober 2022

Kayo Mpoyi: Redan när hon föds har hon en skuld att betala till världen

IntervjuerNyheter