Fredrik Apollo Asplund: ”Vår politiska vardag börjar likna Libanons”

Foto: Hugo Thambert

Datum

29 December 2018

Foto

Hugo Thambert

Dansaren och skådespelaren Fredrik Apollo Asplund är en legendar i Klubbsverige och 2018 debuterade han även som författare. Boken Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus är en svindlande och berörande resa från de värmländska skogarna till vogueklubbarna på Manhattan och ett Syrien som ännu inte förstörts av kriget.

Hur har ditt år varit?

– 50 procent isolering, 50 procent nyårsfyrverkeri.

Finns det någon särskild händelse du kommer att förknippa med 2018?

– Att jag dök från trean för första gången på 30 år samt att vår politiska vardag börjar likna Libanons.

Vad ser du fram emot 2019?

– Franska Skams tredje säsong med Lucas och Elliot som kärlekspar.

Relaterat

Om boken

En pojke drömmer om att dansa men där han växer upp i de värmländska skogarna tar man hand om gården och rättar in sig. Men så en dag får en danslärare syn på honom när han dansar som i filmen Flashdance och det osannolika inträffar - han får chansen att komma in på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Livet där blir dessvärre inte som han tänkt sig. Lika fel som han var på gården, lika fel är han i Stockholm där han inte kan koderna, inte gör som alla andra, där han inte lärt sig att dansa "på rätt sätt".

Några år senare leder vägarna honom till New York och han gör succé på vogueklubbarna i New York, bjuds på fina fester och lever livet som en stjärna. Hjulen snurrar allt snabbare, det är öppet dygnet runt, droger, alkohol och dans, dans, dans. Kanske kan det bara sluta på ett sätt: i katastrof. Räddningen uppenbarar sig på ett oväntat sätt - i staden Damaskus, där han lär känna flera som lever sina liv i marginalen, vilket i sin tur leder till hjärtformade pannkakor och uppmärksammade radioreportage hemma i Sverige.

Fredrik Apollo Asplund gjorde succé på Stadsteatern med sin enmansföreställning Det här är min historia. Nu har han skrivit en personlig, dråplig, kärlekstörstande, dansant, galen, sökande och ömsint bok om sitt liv i ytterligheternas förlovade land.

Läs mer

Fredrik Apollo Asplund

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus

Relaterade artiklar

Foto: Hugo Thambert

29 december 2018

Fredrik Apollo Asplund: ”Vår politiska vardag börjar likna Libanons”