”Inget mindre än en storslagen roman”

Datum

16 Januari 2019

Deborah Levys Varm mjölk är en egensinnig och otämjd berättelse om en stark och kvävande mor-dotter-relation. Om fysisk och mental förlamning, men också om svek, attraktion och självinsikt.

Älskade du Elena Ferrantes Neapelkvartett kommer du tycka mycket om den här romanen!

Varm mjölk är inget mindre än en storslagen roman”, skriver Therese Eriksson i Svenska Dagbladet. ”Det finns egenligen inte mycket jag kan skriva här för att föra den rättvisa”.

New York Times recensent kallar romanen ”gorgeous” och skriver:

”Vad som gör den här boken så bra är Ms. Levys stora fantasi, poesin i hennes språk, hennes sätt att hitta det fantastiska i vardagen … och att hon ger oss en karaktär så pass intressant och förvånande som Sofia. Det är ett nöje att få vara i Sofia insiktsfulla, ifrågasättande idévärld”.

Här möter vi engelska Rose och hennes tjugofemåriga dotter Sofia har tagit sin tillflykt till en liten spansk by i den infernaliska sommarhettan. Rose är vissa dagar förlamad, vissa dagar kan hon gå, och nu söker de specialisthjälp hos den okonventionelle doktor Gomez.

Sida vid sida haltar Rose och Sofia fram genom tillvaron, ömsom i symbios ömsom i avståndstagande.

Medan Rose går i närkamp med dr Gomez för att få sitt handikapp bekräftat inleder Sofia den långa och mödosamma vägen till självständighet. Och på den vägen, som leder till Grekland och en sedan länge frånvarande far, möter Sofia den stolta och fria Ingrid, sömmerskan med de silverfärgade gladiatorsandalerna.

Relaterat

Om boken

"Varm mjölk är inget mindre än en storslagen roman ... det finns egentligen inte mycket jag kan skriva här för att föra den rättvisa".
Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

Engelska Rose och hennes tjugofemåriga dotter Sofia har tagit sin tillflykt till en liten spansk by i den infernaliska sommarhettan. De söker specialisthjälp hos den okonventionelle doktor Gomez, för Rose som vissa dagar är förlamad, vissa dagar kan gå. Sida vid sida haltar Rose och Sofia fram genom tillvaron, ömsom i symbios ömsom i av-ståndstagande. Förförd av tyska Ingrid, sömmerskan med de silverfärgade gladiator-sandalerna, inser Sofia att hon måste söka upp sin far i Grekland för att förpassa uppväxtens spöken ur sitt liv.

Varm mjölk är en egensinnig och otämjd berättelse om en stark och kvävande mor-dotter-relation, om fysisk och mental förlamning, men också om svek, attraktion och självinsikt.

Läs mer

Deborah Levy

Varm mjölk

Relaterade artiklar

11 mars 2020

Norstedts bokcirkel: Mannen som visste allt av Deborah Levy