Feelgoodfenomenet Marita Conlon-McKenna

Datum

4 Mars 2019

Marita Conlon-McKenna är en av de mest populära författarna på ljudbokstjänsterna. Flera av hennes böcker ligger högt på topplistan hos till exempel Storytel.

– Marita har många strängar på sin lyra, berättar hennes svenska förläggare Gunilla Sondell. Hon har skrivit ett antal feelgoodromaner som alla har en kvinna i huvudrollen och denna kvinna löser då något knivigt problem i sitt eget liv.

Vad sticker ut i Marita Conlon-McKennas berättelser?

– Marita gör som många andra irländska författare, Maeve Binchy till exempel, hon väjer inte för svåra situationer i sina romaner: Molly blir hastigt änka och har inte att råd att bo kvar i sitt hus, Ellie ärver en hattaffär, ska hon ta vid eller sälja, Alice är nyskild och behöver hitta en försörjning så hon öppnar en kockskola i hemmet. I den senaste romanen, En alldeles särskild dag, är det unge Erin som vill ta reda på sitt ursprung och söka upp sin biologiska mor.

Vad i hennes böcker tror du det är som så många tycker om?

– Familjen står alltid i centrum och det är alltid mycket mat och dryck och trevliga famljesammankomster i hennes böcker. Marita är precis som sina böcker, hon är pratsam och vänlig och full av värme och humor. Precis som så många andra trevliga irländare!

Här hittar du Marita Conlon-McKennas böcker på Storytel.

Relaterat

Om boken

Kate och Paddy Cassidy har varit gifta i tjugofem år och nu vill Paddy att de gör något alldeles speciellt i samband med silverbröllopet. Men Kate våndas över den hemlighet hon gått och burit på i alla dessa år och som nu kommer att röjas.

Erin Harris har förstått sedan länge är hon inte är som de andra i sin familj. Sakta men säkert har hon pusslat ihop bitar av information och nu har hon bestämt sig för att ta reda på vem hon egentligen är och varifrån hon kommer.

Nina Harris har alltid ägnat sig helhjärtat åt familjen och äktenskapet. Därför gör det särskilt ont när hennes dotter beslutat sig för att söka upp en kvinna som ingen av dem känner men vars skugga alltid vilat över familjen.

Det förflutna kommer man inte undan och därför måste Kate, Erin och Nina - var och på sitt sätt - försonas med det som hände för så många år sedan, hitta ett sätt att hantera det och ge kärleken och lyckan en andra chans.

Läs mer

Marita Conlon-McKenna

En alldeles särskild dag

Om boken

Möt irländska Alice, skild från Liam och med utflugna barn. På dagarna kämpar hon för att få det att gå ihop ekonomiskt som extraanställd på en revisionsbyrå. Egentligen är Alice urusel på siffror och räkenskaper men fenomenal på matlagning, övertygad som hon är om att det är kärleken till råvarorna som gör att maten blir god.

Alice har en gedigen bakgrund som kock, hon började i köket på sina föräldrars badhotell och utbildade sig sedan i Paris för att få jobb på några av Dublins finaste restauranger. Men när hon träffade Liam hängde hon upp kockmössan på kroken och ägnade sig åt att laga mat åt familj och vänner i stället. Och nu sitter hon där, ensam hemma, och ska laga mat till sig själv. Urtråkigt!

Alices vänner uppmanar henne att öppna en kockskola i hemmet, precis som Julia Childs gjorde! Alices kockskola ser dagens ljus och hon upptäcker att hon har gåvan att få en grupp fullständiga främlingar att älska matlagning. Alla Alices elever har sina egna speciella skäl för att komma till lektionerna: Lucy har flyttat hem till sina föräldrar och har ingen aning om vad hon ska göra med sitt liv, Rob är en änkeman som aldrig tagit i en kastrull i hela sitt liv. Tessa tar hand om sin sjuka mor och vill veta mer om dietkost, Kitty har bestämt sig för att göra något kreativt på sin fritid medan hennes man sitter fast förankrad framför tv:n. Alices kockskola blir lika mycket en matlagningskurs som en skola för livet.


Läs mer

Kockskola för ensamma hjärtan

Marita Conlon-McKenna

Kockskola för ensamma hjärtan

Om boken

När Ellie Matthews mamma dör står hon plötsligt som ensam ansvarig för hennes gamla hattaffär i hjärtat av Dublin. Men förändringens vindar blåser över Irland och hattbranschen är onekligen ett osäkert kort - vem köper egentligen en hatt i dag? Dessutom vill ett företagskonglomerat riva alla butikerna på gatan för att bygga en stor galleria, och Ellie måste bestämma sig: Ska hon följa i sin mors fotspår eller ska hon acceptera det generösa erbjudandet och sälja? Trots att den stilige advokaten Neil Harrington avråder henne bestämmer hon sig slutligen för att våga ta språnget och behålla affären, och intresset visar sig vara oväntat stort för hennes unika design. Brätten och band, fjädrar och flor blir snart viktiga ingredienser i hennes nya tillvaro och kundregistret växer snabbt. Mängder av kvinnor visar sig vara på jakt efter den perfekta hatten för bröllop, modevisningar och fester. På kuppen får Ellie ta del av, och blir ibland direkt delaktig i, kundernas stora ögonblick och de otroliga historier som förde dem dit. Samtidigt fortsätter turbulensen i hennes eget liv när hon möter den spännande rockmanagern Rory Dunne. Kärleken slår till och hon är lyckligare än hon någonsin varit. Men inte ens den mest magiska hatt kan skydda ett vidöppet hjärta.
Läs ett utdrag ur boken

Läs mer

En liten hattaffär på hörnet

Marita Conlon-McKenna

En liten hattaffär på hörnet

Relaterade artiklar

4 mars 2019

Feelgoodfenomenet Marita Conlon-McKenna