Boken om Fingerprint nominerad till Guldspaden

Datum

7 Mars 2019

Patricia Hedelius bok Girighetens tid handlar om bolaget Fingerprint och en värld som drivs av girighet och där inte ens Ekobrottsmyndigheten går fri från misstankar. Boken är en inträngande skildring av finansbranschen, en värld där gråzoner utnyttjas maximalt för egen vinning. En värld där inte ens Ekobrottsmyndigheten, som ansvarar för att utreda företagen på spelplanen, går fri från misstankar.

Nu har Girighetens tid chans att få det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden som delas ut av Föreningen grävande journalister.

Priset delas ut 6 april.

— Det är ett fantastiskt spännande arbete att ta sig in bakom kulisserna i ett skandalomsusat bolag som Fingerprint och jag föll för utmaningen att locka läsare att följa med på resan, berättar Patricia Hedelius om arbetet med boken. I första hand har jag skrivit en bok på det klassiska temat om människor och vad som händer dem när pengar och makt gör intåg i deras liv. Dubbelspel, hemliga planer på palatskupper och klammeri med rättvisan är bara några ingredienser i den här berättelsen.

Läs en intervju med Patricia Hedelius och ett utdrag ur boken här!

Relaterat

Om boken

Alla har väl någon gång drömt om att bli rika, kanske till och med snuskigt rika. Jacob hade satt som mål att han ska bli miljonär innan han fyllt trettio, för Tony handlade det om att han ville ge sina hårt arbetande föräldrar en ekonomisk trygghet när de blir äldre.

För att nå sina mål satsade de allt de har på börsen och det mesta i förhoppningsbolaget Fingerprint, men det var först när en sparkad aktieanalytiker gjorde entré i det lilla garagebolaget som drömmarna kan förverkligas. Johan Carlström hade en plan för hur Fingerprint skulle ta världen med storm med sin fingeravtrycksavläsare och hur han själv skulle komma över makten i bolaget och göra sig en rejäl hacka.

På mindre än sex år tog sig Fingerprint till Stockholmsbörsens finrum. Men insiderhandel, falska förhoppningar, rykten, svek, girighet och maktkamp gjorde att Johan Carlström som vd, men också storägare, konstant befunnit sig i en mediestorm.

Girighetens tid är en rafflande reportagebok om Fingerprint, det hänsynslösa maktspelet i finansbranschen och konsten att sälja framtiden, skriven av en av Sveriges främsta ekonomijournalister.

Läs mer

Patricia Hedelius

Girighetens tid

Relaterade artiklar

7 mars 2019

Boken om Fingerprint nominerad till Guldspaden

Foto: Göran Segeholm

26 oktober 2018

Fingerprint – Från miljardframgång till katastrof