Varmt och medkännnande i Londons myllrande tunnelbana

Datum

23 Maj 2019

Från Tottenham Hale till Brixton, från Sheperd’s Bush till Chancery Lane får några av de många miljontals resenärer som dagligen färdas i Londons tunnelbana sina berättelser nedtecknade i Mave Binchys nya novellsamling Victoria Line, Central Line.

”Jag tittar ofta på människors ansiktsuttryck när jag möter dem på gatan, deras berättelser står skrivna där. Är den där mannen otrogen? Bär den där kvinnan på en hemlighet? Överallt är det intressant, ingen är tråkig”, har Maeve Binchy själv sagt om var hon hittade inspiration till sina berättelser.

Maeve Binchy (1940–2012) tecknar en samling människoporträtt som alla genomsyras av den värme, medkänsla och humor som präglade hennes författarskap.

I novellen King’s Cross lär en sekreterare upp sin kvinnliga chef i karriärplanerings ädla konst. I Notting Hill Gate försöker en journalist klura ut en västindisk kollegas mystikomgärdade privatliv. I Highbury & Islington våndas en ung man när han ska presentera sin cockney till fästmö för mor och syster. I Sheperd’s Bush kommer irländska May till London för att, som så många irländska kvinnor under den här tiden, göra abort.

Maeve Binchy var under hela 70-talet tidningen Irish Times Londonkorrespondent. Det var då hon började skriva noveller som hon senare fick utgivna i olika samlingar. Novellerna i denna samling gavs först ut i två olika separata volymer men samlades till en 1983. Postumt har också novellsamlingarna Hos oss på Chestnut Street och Picknick vid St Paul’s utkommit.

Relaterat

Om boken

Jag tittar ofta på människors ansiktsuttryck när jag möter dem på gatan, deras berättelser står skrivna där. Är den där mannen otrogen? Bär den där kvinnan på en hemlighet? Överallt är det intressant, ingen är tråkig. Maeve Binchy

Från Green Park till Brixton, Shepherd´s Bush till Chancery Lane får en del av de många miljontals tunnelbaneresenärerna och londonborna sina egna berättelser nedtecknade. De 25 berättelserna i samlingen har alla fått namn efter stationer på Victoria line och Central line i Londons tunnelbana.

I berättelsen Kings Cross får en kvinnlig mellanchef en ny sekreterare, Eve, som visar sig vara inget mindre än en feministisk karriärstrateg. I Notting Hill Gate försöker en journalist klura ut en västindisk kollegas mystikomgärdade privatliv. I Highbury & Islington våndas en ung man när han ska presentera sin fästmö ur arbetarklassen för sin förnäma mor och syster. I berättelsen Shepherd´s Bush kommer irländska May till London för att göra abort, en berättelse som blivit legendarisk på Irland, eftersom ingen när samlingen publicerades skildrat den erfarenhet som många irländska kvinnor delade.

Läs mer

Maeve Binchy

Victoria Line, Central Line

Relaterade artiklar

23 maj 2019

Varmt och medkännnande i Londons myllrande tunnelbana