Nya mord i det pittoreska fiskesamhället

Foto: Kajsa Göransson

Datum

27 Maj 2019

Foto

Kajsa Göransson

Nu är den fristående uppföljaren till Anna Bågstams fjolårssuccé Ögonvittnet här. I Skuggspelet möter vi åter den roliga, bristfälliga, smygrökande civilutredaren Harriet i huvudrollen. Och vi är tillbaka i det pittoreska fiskeläget Lerviken. Varför blir mordhistorier extra bra i mysiga miljöer?

– Personligen gillar jag att leka med kontrasten mellan den vackra miljön, det lilla samhället och de fruktansvärda brotten, berättar Anna Bågstam. När den kontrasten uppstår blir ondskan så mycket läskigare.

Vad är Lerviken för plats?

– Lerviken är ett litet fiskeläge vid Öresund. Vattnet utanför att strömt och havet kan både transportera och spola upp sådant som inte skulle hittas. Längs med stränderna stupar slänten i ett backafall. Vackert men också förrädiskt och farligt för den som promenerar längs kanten. Tidigare bröts lera utanför Lerviken vilket också satt sina spår i det lilla samhället. Förutom de bottenlösa lergravarna som är lämningar finns övergivna byggnader kvar. Platser bakom de gräsbeklädda kullarna som växt igen och förfallit. Även det ypperliga platser för brott och ljusskygga aktiviteter.

En kvinna har försvunnit under märkliga omständigheter. Allt tyder på att hon har blivit kidnappad. Snart flyter ett lik i land i Lerviken. Offret har frätskador och går inte att identifiera. Vem försöker sopa igen spåren efter sig?

Civilutredaren Harriet Vesterberg jobbar desperat för att hitta gärningsmannen. På jobbet får hon ständigt kämpa för att vinna sina kollegors förtroende och trots att hon är kvicktänkt och modig känner hon sig inte speciellt säker på sig själv och möter motstånd.

– Harriet har ofta önskat att hon var perfekt men hon är inte det, berättar Anna Bågstam. Snarare råkar hon tala utan att tänkta efter, panikljuger när hon måste och har handväskan full av godispapper efter den uteblivna lunchen. Hennes impulsivitet försätter henne också i situationer som hon inte alltid hade önskat att hon hamnade i. Trots att hon är ung vilar ett ansvar på hennes axlar.

I Skuggspelet får Harriet inte bara se efter sin åldrande pappa utan även hennes brorsson som hamnar under hennes vakt. Dessutom har hon en ny kärleksrelation att försöka få att fungera, vilket inte är det enklaste. Mest av allt skulle Harriet vilja träffa någon som hon kan lita på tycker om henne, precis som hon är. Frågan är bara vem hon vågar lita på.

”Bra och underhållande med en alldeles lagom humoristisk ton.” Skånska Dagbladet om Ögonvittnet.

”... spännande och charmig historia.” Svenska Dagbladet om Ögonvittnet.

Relaterat

Om boken

"Bra och underhållande med en alldeles lagom humoristisk ton." Skånska Dagbladet om Ögonvittnet

"... spännande och charmig historia." Svenska Dagbladet om Ögonvittnet

En kvinna har försvunnit under märkliga omständigheter. Allt tyder på att hon har blivit kidnappad. Snart flyter ett lik i land i lilla fiskeläget Lerviken i Öresund. Offret har frätskador och går inte att identifiera. Vem försöker sopa igen spåren efter sig?

Civilutredaren Harriet Vesterberg jobbar desperat för att hitta gärningsmannen. Samtidigt håller hon ett vakande öga på glömska pappa Eugen, och kämpar på med den vacklande relationen med advokaten Rikard, vars polerade yttre döljer en hemlighet. Parallellt med händelserna i Lerviken närmar sig ett politiskt toppmöte i Landskrona. Harriets chef Margareta inleder ett samarbete med en karriärlysten kommunalpolitiker, men Harriet misstänker att politikern har brunare värderingar än hon offentligt står för. Snart befinner sig Harriet i en desperat kamp mot klockan där hon står inför valet att bryta mot reglerna eller följa dem, med förödande konsekvenser som följd.

Skuggspelet är den andra fristående delen i Anna Bågstams deckarserie som utspelar sig i det lilla pittoreska fiskeläget Lerviken, med den roliga, bristfälliga, smygrökande civilutredaren Harriet i huvudrollen.

Läs mer

Anna Bågstam

Skuggspelet

Om boken

Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar. Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner? Ögonvittnet är en tempofylld och spännande deckare som utspelar sig i Öresundstrakten, med en smart, rolig och ofullkomlig hjältinna som huvudperson. »Nyskapande, skruvat och spännande.« Ur nominering till Årets deckardebut för Stockholm Psycho.

Läs mer

Ögonvittnet

Anna Bågstam

Ögonvittnet

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari