Korruption och dunkla allianser

Datum

15 Augusti 2019

Thrillern Det blinda spelet är Mark Johnsons uppföljare till Den enkla sanningen, som introducerade den idealistiske Jonatan Stark, som ofrivilligt dras in i gråzonen av svenska statens internationella affärer, och Betty Lind, hans klarsynta kumpan som inte skyr några medel för att avslöja sanningen.

Det här är den andra boken om Jonatan och Betty, vad har de varit med om sen sist?

– I slutet av Den enkla sanningen kom Jonatan till insikt om det politiska spelet, hur han utnyttjats och vad det kostat. Nu lever han ensam och försöker hitta ett fotfäste i livet, men det förgångna plågar honom: Vad han än gör riskerar han att utsätta människor han bryr sig om för livsfara. Betty är nyhetsreporter igen. Hennes sorti från politiken bjöd inte på samma åthävor som Jonatans, men hon fick som presschef kontakter i maktens korridorer som ställer henne inför nya möjligheter och problem. Trots sitt raka sätt gör livet sig påmint även för Betty. Ju mer hon lyssnar på sin inre röst desto mer inser hon att hon kanske inte är så tuff trots allt.

Rikets säkerhet står på spel i den nya boken, berätta vad som händer?

– Betty och Jonatans vägar korsas igen. Jonatan lockas med som expert på en statlig affärskonferens. Samtidigt får Betty kännedom om ett IT-intrång som driver ut mycket känslig information från landet. Händelserna hänger ihop med en passagerare på ett flyktingfartyg som är på väg mot Sverige. Hon heter Miriam och har information som är nyckeln till den kammare där allas hemligheter finns bevarade. Ganska snart uppstår ett personligt band mellan dessa tre. Det gör dem till villebråd för myndigheter, oligarker och säkerhetsföretag.

Hur hittar du de spår och teman du använder i dina böcker?

– Gråzonen mellan politik och näringsliv fascinerar mig. Jag är intresserad av de ögonblick då konsulter får spela en central och avgörande roll i politikernas frånvaro, då insynen försämras och möjligheten uppstår att kunna roffa åt sig. Nya Karolinska är ett exempel, men det finns många fler. Jag är nyfiken på hur dessa människor ser på världen och samhället, hur de rättfärdigar sig själva när de vet att något inte står rätt till. Det är dessa ögonblick som leder fram till skandaler vi läser om på nyheterna.

Relaterat

Om boken

Jonatan Stark sitter med som expert vid en hemlig statlig affärskonferens. Mitt under konferensen kontaktas han av en främling som dödshotar en nära vän. Budskapet är att Jonatan måste se till att konferensen ger önskat resultat - annars dör hans vän. Han inser att krafter han tidigare utmanat har vaknat till liv igen.

När reportern Betty Lind intresserar sig för en excentrisk IT-entreprenör som bekostat ett flyktingfartyg på väg till Sverige blir hon kontaktad av Säpochefen. På skeppet tycks det finnas en passagerare som kan vara av största betydelse för fredsförhandlingar i Mellanöstern. När hennes egen och tidningens trovärdighet står på spel måste Betty ta allt större risker.

För varje timme som går avslöjar Jonatan och Betty mer av dunkla allianser som tycks sträcka sig långt utanför landets gränser. Alla spår leder till den mystiska passageraren på fartyget. Insatserna är höga: stora affärsintressen står på spel - kanske också rikets säkerhet ...

Det blinda spelet är Mark Johnsons uppföljare till Den enkla sanningen, som introducerade den idealistiske Jonatan Stark, som ofrivilligt dras in i gråzonen av svenska statens internationella affärer, och Betty Lind, hans klarsynta kumpan som inte skyr några medel för att avslöja sanningen.

Läs mer

Mark Johnson

Det blinda spelet

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström, Magnus Liam Karlsson, Kajsa Göransson

1 oktober 2019

Deckarafton med Anna Jansson, Alexander Karim, Anna Bågstam och Mark Johnson!