John Grisham möter Borgen

Foto: Göran Segeholm

Datum

29 Mars 2017

Foto

Göran Segeholm

Mark Johnsons thrillerdebut Den enkla sanningen kan beskrivas som ett möte mellan genremästaren John Grishams böcker och den danska tv-serien Borgen. Den utspelar sig i svensk toppolitik och kretsar kring den unge forskaren och politiskt sakkunnige Jonatan Stark som blir ombedd av Sveriges statsminister att utföra ett hemligt uppdrag, för att hjälpa till att vända opinionen till statsministerns fördel. Samtidigt får statsministerns presschef Betty Lind nys om oegentligheter i Ekholms närhet, med kopplingar till ryska planer på att ta kontroll över den svenska energibranschen. Rikets säkerhet står på spel, förstår Jonatan och Betty. Men snart inser de att de också riskerar sina egna liv.

–  Jag funderade i många år hur samhället skulle hantera ett genombrott i energiforskningen, berättar Mark Johnson. Skulle lösningen på klimatutmaningen samla oss eller bara förstärka motsättningar mellan olika intressen? Utifrån detta växte något annat fram: En historia om det politiska spelet. Det var inte min plan att skriva en politisk thriller, men det var det som kom ut.

Så det var inte givet från början att det var en thriller du ville skriva?

–  När jag väl började skriva var det så, men historien växte fram sakta i huvudet och det var först senare jag insåg att den hade formen av en thriller. Jag läser mycket thrillers och är svag för genren så det påverkade nog en del. Formatet passar en oerfaren romanförfattare som jag.    

Vilka är Jonatan och Betty, bokens huvudkaraktärer?

–  Jonatan är en solcellsforskare som hamnar i politiken av en slump. Efter att ha förlorat sina föräldrar i en bilolycka öppnar sig en oväntad dörr till den politiska makten. Han kliver han in för miljöombytets skull. Han är dock obekväm av det politiska spelet, som han inte förstår, vilket medför att han inte helt litar på sina egna instinkter. På det stora hela famlar han efter principer som kan styra hans nya tillvaro. Han har inget större hjältemod, men det finns en rättrådighet i honom som till slut förmår honom att säga sin mening mot makten. Och hitta sig själv.

–  En som aldrig tvivlar på sin egen instinkt är Betty. Som presschef har hon vassa armbågar och skinn på näsan. Hon vet hur det politiska spelet fungerar och ser kriser komma från långt håll tack vare sin bakgrund som journalist. Plikttrogen och lojal in i det sista konkurrerar hon om statsministerns uppmärksamhet med andra med mer själviska agendor. Trots sin uppriktiga och osentimentala natur – som män i privatlivet får erfara – är hon en lagspelare.

Du har själv en politisk bakgrund och har arbetat som PR-konsult, vilka erfarenheter från dina jobb har du plockat med dig in i thrillervärlden?

–  Det politiska spelet är mycket passande för thrillers och vardag för alla som jobbar inom politiken. Från PR-världen kommer tempot och det enkla faktum att man är i branschen för att tjäna pengar.

Kommer det fler böcker om Jonatan och Betty?

–  Båda får utstå en hel del i boken. Det vore snopet att inte fortsätta. 

Relaterat

Om boken

För att vända opinionen inför valet ber statsminister Ekholm den unge forskaren och politiskt sakkunnige Jonatan Stark att utföra ett hemligt uppdrag: ta jobb på konsultbyrån Lionshare där det ska finnas information om en revolutionerande solcellsteknik som kommer att förändra världens energiproduktion i grunden, något Jonatan själv forskat på tidigare.

Samtidigt får statsministerns presschef Betty Lind reda på att personer i Ekholms närhet är mutade av en rysk oligark som med Lionshare som bulvan försöker ta kontroll över den svenska energibranschen.

Under ett dramatiskt dygn måste Jonatan och Betty jaga sanningen bakom konsultbyråns respektabla fasad. Det avancerade rävspel som pågår på Rosenbad såväl som inom oppositionen gör inte saken lättare.

Rikets säkerhet står på spel, så mycket förstår Jonatan och Betty. Men snart inser de att de också riskerar sina egna liv.

Läs mer

Mark Johnson

Den enkla sanningen

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström, Magnus Liam Karlsson, Kajsa Göransson

1 oktober 2019

Deckarafton med Anna Jansson, Alexander Karim, Anna Bågstam och Mark Johnson!