En ”dålig flickas” tillbakablickar

Foto: Timothy Greenfield-Sanders

Datum

6 Augusti 2019

Foto

Timothy Greenfield-Sanders

”Vid någon punkt i en kvinnas liv tröttnar hon helt enkelt på att skämmas hela tiden. Från och med den stunden är hon fri att bli den hon verkligen är.”

Det är succéförfattaren Elizabeth Gilberts eget favoritcitat ur hennes nya roman Kvinnornas stad. Det är en storslagen bok där en 90-årig kvinna blickar tillbaka på sina omvälvande år i New Yorks teatervärld under 1940-talet. Ett krig rasar i Europa, men Vivian Morris har annat att tänka på. Hon har misslyckats i internatskolan och till sin stora förtjusning förvisas hon till sin excentriska moster Peg i New York. Lyckligtvis är Peg ägare till en charmig teater på Manhattan och utser Vivian till kostymör. Hon kan nämligen omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor.

Vivian hamnar snart i ett universum av showgirls, flärd och sena nätter. Men snart kommer omgivningens fördömanden och fallet blir hårt. 

I en intervju med tidningen Marie Claire säger Elizabeth Gilbert (för evigt förknippad med boken Eat Pray Love) att hon hoppas att boken ska slukas ”som en bricka med champagnedrinkar”.

– Jag har länge längtat efter att skriva en bok om promiskuösa tjejer som inte förstörs av sina sexuella äventyr, och jag har också velat skriva om skam kring kvinnors sexualitet, säger hon.

Men det var inte förrän hon snubblade på en bok om äldre tiders teaterskådespelerskor som hon insåg att hon skulle förlägga handlingen till 1940-talets New York. Sedan började en fem år lång research som inbegrep besök på gamla teatrar och intervjuer med närmare 100-åriga före detta show girls innan Kvinnornas stad äntligen kunde skrivas. En bok som både är full av glamour och av ett djupare innehåll där ”dåliga flickor” erövrar rätten till sin egen sexualitet.

Boken gick direkt in på New York Times bästsäljarlista, där den har legat sedan dess. Många läsare har förtrollats av Vivians frihetsbehov och bekymmerslöshet. Så även författaren, som drömmer om att bli som bokens huvudperson när hon blir gammal.

– Jag vill – liksom Vivian – kunna se tillbaka på mitt liv med viss ånger, men också med kärlek och tillfredsställelse. Det är faktiskt mitt mål, säger Elizabeth Gilbert till Marie Claire.

Relaterat

Om boken

Succéförfattaren Elizabeth Gilbert är tillbaka med en ny storslagen och glittrande roman.

Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Vivians talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, hennes okonventionella faster Pegs charmiga men ökända teater på Manhattan, duger de alldeles utmärkt. Vivian hyllas av alla showgirls för att hon kan omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor.

I det som under kriget blir en märklig kvinnostad försöker Vivian vara fri och göra det hon vill. Och när legendariska skådespelerskan Edna Watson kommer för att spela i Teater Lilys mest ambitiösa show någonsin, hänförs Vivian av magin som uppstår i denna gnistrande stjärnas kölvatten. Men läxor måste läras, och bittra misstag måste göras. Vivian inser att hon behöver lära sig att leva flera liv för att få det hon vill ha.

Kvinnornas stad är en berättelse om kvinnor som har levt som de verkligen är, i otakt med ett århundrade som inte riktigt kunde hålla jämna steg med dem.

Sagt om Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter:

"En udda, myllrande rik livsskildring om Alma Whittaker som växer upp i Philadelphia på 1800-talet." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"ett riktigt orangeri till roman Bered dig på en stor läsupplevelse." Kenneth Gysing, Femina

"ett riktigt läsäventyr. Jag kan inte beskriva den som något annat än en ren och skär läsfest på 600 sidor." Annika Koldenius, Smålandsposten

Läs mer

Elizabeth Gilbert

Kvinnornas stad

Relaterade artiklar

Foto: Timothy Greenfield-Sanders

19 februari 2021

Eat Pray Love-författaren Elizabeth Gilbert möter sina svenska läsare