”Flip-flops mitt i vintern och glass till middag – barn är envisa med det mesta”

Foto: David Frenkiel

Datum

28 Augusti 2019

Foto

David Frenkiel

Precis om de flesta andra föräldrar vet David Frenkiel och Luise Vindahl att det inte alltid är så lätt att få barnen att äta. I Little Green Kitchen delar de med sig av över 70 härliga, hälsosamma och enkla vegetariska recept för hela familjen skapade utifrån barnens smakpreferenser.

Vad säger ni till föräldrar som tycker det är svårt att få barn att äta grönsaker?

– Vi vet att det kan vara knepigt. Barn är envisa med det mesta – att gå ut i t-shirt och flip flops mitt i vintern eller vilja ha glass till middag. Men vår roll är att vara föräldrar och förklara varför t-shirt kanske inte är en så smart idé, varför vi mår bra av att äta mer grönsaker och att vara bra förebilder själva. Och även ifall det känns hopplöst vissa dagar så lär dem sig ändå något bara av att växa upp i ett hem som serverar riktig mat. Man måste inte ha omöjliga mål och tänka att de ska älska allt, men att hitta en balans i rätter som man vet att de gillar och tillföra saker som gör de lite mer näringsrika. Ger man upp så tar man ifrån barnen möjligheten att kunna säga ja till grönsaker.

Vilken är den vanligaste frågan ni får gällande vegetarisk mat till barn?

– En vanlig fråga genom åren har handlat om ifall barn som äter vegetariskt får i sig all näring de behöver. Vårt svar är att barn som äter en bra och varierad kost klarar sig fint. Enligt livsmedelsverkets undersökning Riksmaten äter barn för mycket rött kött och alldeles för lite grönsaker. Inte ens 1 av 10 barn får i sig den rekommenderade mängden frukt och grönt. Det vill vi hjälpa till att ändra på.

– Det man ska tänka om man äter helt vegetariskt är bara att få i sig en varierad kost med olika grönsaker, fullkorn, bra fett och baljväxter. Och tycker man att det är svårt kan alltid blanda in lite halvfabrikat ifall man känner att det gör saker lättare.

– En annan fråga är ifall våra barn äter allt. Och så är det ju verkligen inte. Allt går i perioder, ibland älskar de broccoli och kikärtor och ibland vägrar de. Det enda som gäller är att vara konsekvent och acceptera att saker inte alltid går som man tänkt men att inte ge upp.

Vilka är de mest populära rätterna bland barnen hemma hos er?

– Våra barn älskar pannkakor av alla dess slag. Och därför boostar vi dem genom att mixa ner grönsaker i smeten – spenatpannkakor, rödbetspannakor och morotspannkakor. Vi tror på att näringsbomba rätter som de gillar. Vår barn gillar även nästan alla sorters rostade grönsaker, från blomkål, sötpotatis, brysselkål och broccoli till gröna bönor. Sallad har aldrig varit en favorit men vår 9-åring åt faktiskt en quinoasallad med nektariner igår så det är väl det ultimata beviset på att barn utvecklas och trägen vinner. Fast nästa vecka är hon säkert tillbaka till sitt vanliga ”jag hatar quinoa”-själv.

Ni har tips i boken som gör att rätterna passar alla, vuxna såväl som barn, berätta lite om dem!

– Vi har alltid försökt att laga samma mat till hela familjen. Så grundrätterna är lite enklare och mildare i smakerna och så brukar vi köra med vuxenuppgraderingar till oss. Vi kan toppa våra morotsbiffar med en god örtig sås med sting, har i extra kryddor på slutet, en annan dippsås till oss, gör en sallad på sidan, tillför topping till soppan och så vidare.

– Ett annat trick är att köra tapas-tänk när man lagar mat genom att dela upp alla ingredienser hamnar i olika skålar så kan alla ta vad de vill utan sura miner.

Relaterat

Om boken

Precis om de flesta andra föräldrar vet David Frenkiel och Luise Vindahl att det inte alltid är så lätt att få barnen att äta. Paret har tre egna barn och vet hur det känns när de vägrar äta grönsaker, kastar maten på golvet och låter soppskålen stå orörd. Men de har också lärt sig hur man tar sig runt detta.

I Little Green Kitchen delar de med sig av över 70 härliga, hälsosamma och enkla vegetariska recept för hela familjen skapade utifrån barnens smakpreferenser. Oavsett om du är vegetarian eller bara vill att familjen ska äta mer grönsaker innehåller den här boken massor av inspiration, middagsrecept, förslag på mellanmål och matlådor, roliga desserter och praktiska tips.

Till de flesta av recepten finns förslag på hur du kan anpassa rätten för vuxna så att du inte behöver laga två olika rätter. Du får också tips på hur du kan göra barnen delaktiga i matlagningen för att väcka deras intresse, något som kommer att få dem att älska vegetarisk mat.

Läs mer

David Frenkiel, Luise Vindahl

Little Green Kitchen

Relaterade artiklar

Foto: Andreas Rundberg

31 augusti 2022

Våra boksläpp i september 2022

NyheterJohannes Anyuru