Bygg hållbara relationer — med dig själv och andra!

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

3 September 2019

Foto

Magnus Liam Karlsson

Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg har skrivit boken Känslosmart, en underhållande och tänkvärd handbok i att bygga hållbara relationer, inte bara med andra utan också med sig själv.

Anna och Maria-Pia är båda egenföretagare och de träffades i ett nätverk som gick ut på att stötta varandras affärsidéer.

Känslosmart handlar om att lära känna sina känslor. Att få koll på hur de känns, varför de uppstår och vad de vill säga oss, för att kunna använda dem som styrsystem i livet. Den som har koll på sina känslor sitter vid ratten. Den som inte har koll på sina känslor är passagerare i ett fordon som mycket väl kan vara på väg åt fel håll. När någon annan styr lever vi inte våra bästa liv, och vi kommer heller inte ha så goda relationer som annars skulle vara möjligt. 

— Om jag ser till mig själv så levde jag länge som att mina känslor inte fick finnas. Jag trodde att det var fel på mig för att jag kände frustration över att det var trist på jobbet, ledsen över att jag kände mig utanför i mammagruppen och så vidare. Om jag hade pratat med känslan istället för att skambelägga mig själv för vad jag kände hade mitt liv varit lättare, och jag hade kunnat komma till rätta med det som skavde, berättar Anna.

Känslosmart är inte någon man är eller inte, utan det är en strävan. I positiv bemärkelse. Det handlar om att utveckla medkänsla med sig själv och andra när vi inte agerar känslosmart, och att hitta tryggheten för att försöka igen nästa gång. 

Bland det viktigaste vi kan göra för att vara mer känslosmarta i vardagen är att prata med varandra och att vara i reflektion. Både på egen hand och tillsammans med andra. Inte se känslor som något som katten har släpat in, någonting som vi ska kontrollera och gömma undan. Utan något naturligt, underbart, användbart och bitvis skitjobbigt som vi behöver förhålla oss till. 

— Jag levde länge helt känslo- och impulsstyrt och trodde att det vara bra att leva ut känslorna vilket ofta gjorde det svårt i mina nära relationer. Idag vet jag att det är stor skillnad mellan att uppleva och stå i kontakt med det jag känner och att leva ut känslorna. Jag har bland annat lärt mig att härbärgera min ilska och kan exempelvis ha en konflikt med min man utan att relationen raseras. Men jag älskar fortfarande att leva ut min glädje och att verbalisera min stolthet och lycka, säger Maria-Pia.

Ju mer känslosmart vi kan leva desto mer frihet upplever vi. Och eftersom känslorna manifesteras i våra kroppar leder det inte sällan till att vi mår bättre även fysiskt när vi möter de genuina känslorna utan att fly eller förtränga dem. Att ofta vara sjuk eller ha värk kan bero på att vi bär på inkapslade känslor som vi inte har mött och accepterat. 

— Vi tycker det är smart att ta hjälp av en psykolog eller psykoterapeut om det känns ovant eller svårt att möta känslorna, precis som det är smart att gå till vårdcentralen med en varig böld eller hostan som inte vill ge med sig.

 

Anna och Maria-Pias bästa tips är att möta dina egna och andras känslor med nyfikenhet:

  • Känn dina känslor (känslor är inte farliga, de bara är)
  • Reflektera över dina känslor: Vad är det jag känner och hur upplever jag det i kroppen?
  • Prata om dina och andras känslor som om det vore det mest naturliga som finns. För det är det.

 

TIPS!

Utöver boken finns också Känslosmart – podden där tanken möter känslan där Anna och Maria-Pia bjuder in dig att utforska det känslosmarta tillsammans med dem. Finns där poddar finns.

Relaterat

Om boken

Känslor har varit helt avgörande för människans överlevnad som art. Inte bara för att de hjälper oss att undvika fara - utan dem skulle vi inte kunna fatta beslut eller veta vad vi tycker. Faktum är att vi utan känslor skulle få svårt att motivera oss själva att göra särskilt mycket alls.

Senare tids hjärnforskning visar att känslor som trycks undan förstärks och blir inre distraktioner för hjärnan vilket i förlängningen kan leda till stress i kroppen. En oförmåga att handskas med känslor kan leda till konflikträdsla, dåligt självförtroende och såväl psykisk som fysisk ohälsa. Men trots att det finns mycket kunskap om att känslorna påverkar alla delar av livet, får de flesta av oss väldigt lite utbildning i ämnet under uppväxten. I den här boken får läsaren en chans att täppa till kunskapsluckorna, och får med sig många bra redskap för att hantera känslor.

Författarna tar hjälp av olika experter, bland annat en neuroforskare, en präst, en psykolog och en professor i kognitionsvetenskap, för att förklara och utforska känslor ur olika perspektiv. På ett pedagogiskt sätt reder de ut vad känslorna är, var de kommer ifrån och vad de försöker säga oss. De presenterar även konkreta metoder för att hjälpa läsarna förstå alla sorters känslor, och hur man kan möta, härbärgera och hantera dem på bästa sätt.

Känslosmart är en underhållande och tänkvärd handbok i att bygga hållbara relationer, inte bara med andra utan också med sig själv.

Läs mer

Maria-Pia Gottberg, Anna Eriksson Skarin

Känslosmart

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Liam Karlsson

3 september 2019

Bygg hållbara relationer — med dig själv och andra!