Sofia Stenström

Foto: Elvira Glänte

Utforska författaren

Sofia Stenström, född 1978, är författare, poet och översättare. Hon debuterade med diktsamlingen Venus Vanish (2005) som följdes av Klockan Ciao (2007). Hon har även översatt författare som Elfriede Jelinek och Hans Fallada och är verksam som skrivarskolelärare. Hennes kritikerhyllade romandebut Magic Love Pixie nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris 2020.

Utgivning

Om boken

"Romanen är gränslös, humoristisk, becksvart och alldeles, alldeles underbar." Helsingborgs Dagblad
"... den bästa skildringen av en förgörande mor- och dotterrelation jag läst på länge." Expressen"Det här är en otäckt vass uppdatering av Inger Alfvéns klassiska roman Dotter till en dotter från 1977. Vad ska man ha barnen till om man aldrig blivit vuxen själv?" Dagens Nyheter"En pärla, detta." Borås Tidning"Den intellektuellt högoktaniga, känslomässiga tågolyckan till mor griper om mina vader och släpas efter mig när jag försöker gå ifrån berättelsen." GPCoras mamma älskar sin dotter. Hon älskar henne med en kärlek som är storslagen och ren. Allt annat i livet har kommit och gått – männen, vännerna, karriären. Kvar finns Cora: rolig, smart, söt och sårbar. De har levt tillsammans så länge att de är som en och samma varelse.Så träffar dottern en kille, Vidar. Han har änglalika lockar och hypnotisk blick, men Coras mamma vet inte vad hon ska tro om honom. Det är något som inte stämmer. Vem är Vidar egentligen? En trettioårig slacker? Eller en inställsam sociopat? Det enda hon är säker på är att han håller på att ta Cora ifrån henne.Tomt bo är Sofia Stenströms andra roman, det är en mörk och underhållande saga om en moderskärlek bortom det vanliga, och om den tunna gränsen mellan omsorg och kontroll.

Läs mer

Sofia Stenström

Tomt bo

Om boken

"Munnen kommer allra först. Mammas nakna mun. Nadja vänder upp ansiktet mot henne och väntar. Mammas ansikte är så mjukt och läpparna ständigt redo för kyssar."

Nadja växer upp omsluten av sin mors villkorslösa kärlek i en värld befolkad av andar och demoner. Utanför deras krets finns männen, vilka i Nadjas ögon framstår som närmast mytiska. Efter moderns död försöker Nadja återskapa samma villkorslösa kärlek och en kväll möter hon en man som kallar sig Demonen. Nadjas fantasier sätts i spinn och hon kastar sig handlöst in i relationen.

Sofia Stenströms första roman efter två hyllade diktsamlingar är en utforskning av intimitetens och kärlekens gränser. Magic Love Pixie är lika mycket en moderspassion som en sorgeberättelse. Det är en roman full av spiritism, kiosklitteratur, deepthroating och throatsinging.

Läs mer

Magic Love Pixie

Sofia Stenström

Magic Love Pixie

Recensioner

"Sofia Stenström skriver med Tomt bo en sorts humoristisk, mörk saga, texten påminner mig då och då om Lina Wolffs vaga magi ... En pärla, detta."

”Det sprakar”

”Sofia Stenström skriver fram jaget med utsökt slängighet och precis yvighet. Hon kommer nära, blir en sort man träffat, känner, springer på på stan – med erfarenheter stapplade i sig som en marmorerad massa liv som aldrig stelnat till stadga men inte heller knuffat fram någon särskild livsvisdom.”

”Den bästa skildringen av en förgörande mor- och dotterrelation jag läst på länge”

Tomt bo berättas ur mammans perspektiv, och oj vilket porträtt det är Stenström har åstadkommit. Sammansatt, levande och oupphörligt påträngande. Hennes huvudperson är som ett öppet sår; gränslös, uppslukande, skitjobbig och samtidigt bitvis helt begriplig.”

Expressen

”intellektuellt högoktanig tågolycka”

”Litteraturen svämmar över av modersporträtt – nästan alltid ur offrets, förlåt, barnets, perspektiv. Mest skrämmande är det att vara ensam gisslan, jag menar barn, till en ensam mamma. Men Sofia Stenströms Tomt bo går längre, och skildrar just den situationen med modern som berättare.”

Göteborgs-Posten

”Magic Love Pixie tycks vilja säga oss att allt handlar om makt, förutom sex, som handlar om vår oerhörda längtan efter kärlek.”

”Stenström skriver skarpt och precist, gungar flinkt mellan magiskt flytande och grårealistiska återgivningar av Nadjas värld.”

”Lysande läsning”

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

6 mars 2024

Sofia Stenström får Aftonbladets litteraturpris

Nyheter