Sofia Stenström nominerad till Svenska Dagbladets litteraturpris

Foto: Elvira Glänte

Datum

20 Oktober 2023

Foto

Elvira Glänte

Romanen Tomt bo handlar om moderskärlek bortom det vanliga.

Svenska Dagbladets litteraturpris delas varje år ut till en lovande svensk författare. För år 2023 finns Sofia Stenström bland de nominerade med sin roman Tomt bo.

Boken är en mörk och underhållande saga om en moderskärlek bortom det vanliga, och om den tunna gränsen mellan omsorg och kontroll.

SvD:s recensent Jenny Aschenbrenner skrev att Stenström tar en välkänd tematik och skruvar till den så att det sprakar.

Vinnaren av SvD:s litteraturpris 2023 avslöjas i november.

Relaterat

Om boken

"Romanen är gränslös, humoristisk, becksvart och alldeles, alldeles underbar." Helsingborgs Dagblad
"... den bästa skildringen av en förgörande mor- och dotterrelation jag läst på länge." Expressen"Det här är en otäckt vass uppdatering av Inger Alfvéns klassiska roman Dotter till en dotter från 1977. Vad ska man ha barnen till om man aldrig blivit vuxen själv?" Dagens Nyheter"En pärla, detta." Borås Tidning"Den intellektuellt högoktaniga, känslomässiga tågolyckan till mor griper om mina vader och släpas efter mig när jag försöker gå ifrån berättelsen." GPCoras mamma älskar sin dotter. Hon älskar henne med en kärlek som är storslagen och ren. Allt annat i livet har kommit och gått – männen, vännerna, karriären. Kvar finns Cora: rolig, smart, söt och sårbar. De har levt tillsammans så länge att de är som en och samma varelse.Så träffar dottern en kille, Vidar. Han har änglalika lockar och hypnotisk blick, men Coras mamma vet inte vad hon ska tro om honom. Det är något som inte stämmer. Vem är Vidar egentligen? En trettioårig slacker? Eller en inställsam sociopat? Det enda hon är säker på är att han håller på att ta Cora ifrån henne.Tomt bo är Sofia Stenströms andra roman, det är en mörk och underhållande saga om en moderskärlek bortom det vanliga, och om den tunna gränsen mellan omsorg och kontroll.

Läs mer

Sofia Stenström

Tomt bo

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

6 mars 2024

Sofia Stenström får Aftonbladets litteraturpris