Sofia Stenström får Aftonbladets litteraturpris

Foto: Elvira Glänte

Datum

6 Mars 2024

Foto

Elvira Glänte

”Årets pristagare har en alldeles särskild blick för den kärlek som får spärrarna att släppa”, skriver juryn i sin motivering.

Aftonbladets litteraturpris tilldelas i år författaren Sofia Stenström och romanen Tomt bo. Det är en mörk och underhållande saga om en moderskärlek bortom det vanliga, och om den tunna gränsen mellan omsorg och kontroll. 

– Även föräldrar kan ibland reagera som förvuxna barn. Få barnsliga impulser, bli jättesårade över någonting ganska litet. Då agerar man förhoppningsvis inte ut det. Men här låter jag mamman göra det varenda gång, säger Sofia Stenström till Aftonbladet.

– Jag började skriva Tomt bo när min egen dotter precis gick in i tonåren. Det uppstod en sorts osäkerhet. Plötsligt kunde hon se mig med en ny blick, säga saker som var skarpa och hårda och sanna.

Juryns motivering lyder:

”Det finns många romaner om den galna modern, hon som kontrollerar och kväver. Men få är skrivna ur moderns perspektiv, få berättar att också i hennes klängiga och ibland aggressiva ömhet finns det en logik. Årets pristagare har en alldeles särskild blick för den kärlek som får spärrarna att släppa. I Tomt bo framstår föräldraskapet som en skrämmande, surrealistisk labyrint, samtidigt som romanen är fast förankrad i en vardag som författaren skildrar med stor precision och humor. Aftonbladets litteraturpris 2023 tilldelas Sofia Stenström.”

Aftonbladets årliga litteraturpris som delats ut sedan 1957 ges ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.

Juryn som har utsett 2023 års mottagare består av Anna Andersson, Jack Hildén, Rasmus Landström, Karin Pettersson, Lidija Praizovic och Sinziana Ravini.

Prissumman är 50 000 kronor.

Tomt bo är även nominerad till Sveriges Radios Romanpris som delas ut i april och nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris.

Relaterat

Om boken

"Romanen är gränslös, humoristisk, becksvart och alldeles, alldeles underbar." Helsingborgs Dagblad
"... den bästa skildringen av en förgörande mor- och dotterrelation jag läst på länge." Expressen"Det här är en otäckt vass uppdatering av Inger Alfvéns klassiska roman Dotter till en dotter från 1977. Vad ska man ha barnen till om man aldrig blivit vuxen själv?" Dagens Nyheter"En pärla, detta." Borås Tidning"Den intellektuellt högoktaniga, känslomässiga tågolyckan till mor griper om mina vader och släpas efter mig när jag försöker gå ifrån berättelsen." GPCoras mamma älskar sin dotter. Hon älskar henne med en kärlek som är storslagen och ren. Allt annat i livet har kommit och gått – männen, vännerna, karriären. Kvar finns Cora: rolig, smart, söt och sårbar. De har levt tillsammans så länge att de är som en och samma varelse.Så träffar dottern en kille, Vidar. Han har änglalika lockar och hypnotisk blick, men Coras mamma vet inte vad hon ska tro om honom. Det är något som inte stämmer. Vem är Vidar egentligen? En trettioårig slacker? Eller en inställsam sociopat? Det enda hon är säker på är att han håller på att ta Cora ifrån henne.Tomt bo är Sofia Stenströms andra roman, det är en mörk och underhållande saga om en moderskärlek bortom det vanliga, och om den tunna gränsen mellan omsorg och kontroll.

Läs mer

Sofia Stenström

Tomt bo

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

6 mars 2024

Sofia Stenström får Aftonbladets litteraturpris