Sofia Stenström: ”En samtida saga om den villkorslösa kärleken”

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

13 Januari 2020

Foto

Magnus Liam Karlsson

Efter två diktsamlingar romandebuterar nu Sofia Stenström med Magic Love Pixie. En roman full av spiritism, kiosklitteratur, deepthroating och throatsinging.

Boken är ”lysande läsning”, menar Svenska Dagbladets recensent.

I Magic Love Pixie möter vi Nadja som växer upp omsluten av sin mors villkorslösa kärlek i en värld befolkad av andar och demoner. Utanför Nadjas och moderns krets finns männen, vilka i Nadjas ögon framstår som närmast mytiska. Efter moderns död försöker Nadja återskapa samma villkorslösa kärlek och en kväll möter hon en man som kallar sig Demonen. Nadjas fantasier sätts i spinn och hon kastar sig handlöst in i relationen.

– Jag ser på romanen som en samtida saga om den villkorslösa kärleken som ideal och problemen med den strävan i en vuxen relation, berättar Sofia Stenström.

Bokens titel är en förvrängning av begreppet Manic Pixie Dream Girl, en stereotyp från filmvärlden. Huvudpersonen Nadja bygger på men spränger den stereotypen, menar Sofia Stenström.

– Det är en roll som det finns många exempel på i litteraturen också, som Nadja hos Breton och Nora hos Ibsen. Det vill säga kvinnan som går in i en lite knasig och vimsig flickroll. Men titeln syftar också på Nadjas kärlek till modern och handlar om Nadjas tro på kärleken som en magisk högre kraft.

Relaterat

Om boken

"Munnen kommer allra först. Mammas nakna mun. Nadja vänder upp ansiktet mot henne och väntar. Mammas ansikte är så mjukt och läpparna ständigt redo för kyssar."

Nadja växer upp omsluten av sin mors villkorslösa kärlek i en värld befolkad av andar och demoner. Utanför deras krets finns männen, vilka i Nadjas ögon framstår som närmast mytiska. Efter moderns död försöker Nadja återskapa samma villkorslösa kärlek och en kväll möter hon en man som kallar sig Demonen. Nadjas fantasier sätts i spinn och hon kastar sig handlöst in i relationen.

Sofia Stenströms första roman efter två hyllade diktsamlingar är en utforskning av intimitetens och kärlekens gränser. Magic Love Pixie är lika mycket en moderspassion som en sorgeberättelse. Det är en roman full av spiritism, kiosklitteratur, deepthroating och throatsinging.

Läs mer

Sofia Stenström

Magic Love Pixie

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

6 mars 2024

Sofia Stenström får Aftonbladets litteraturpris