Tomt bo

Författare

Sofia Stenström

Tomt bo

Svenska

2023-03-10

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2023-04-03

Publiceringsdatum

2023-03-10

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113119779

Antal Sidor

311

Vikt (kg)

0.464

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

485g CO2e
Papper
ca 294 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 187 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Tomt bo

Recensioner

"Sofia Stenström skriver med Tomt bo en sorts humoristisk, mörk saga, texten påminner mig då och då om Lina Wolffs vaga magi ... En pärla, detta."

”Det sprakar”

”Sofia Stenström skriver fram jaget med utsökt slängighet och precis yvighet. Hon kommer nära, blir en sort man träffat, känner, springer på på stan – med erfarenheter stapplade i sig som en marmorerad massa liv som aldrig stelnat till stadga men inte heller knuffat fram någon särskild livsvisdom.”

”Den bästa skildringen av en förgörande mor- och dotterrelation jag läst på länge”

Tomt bo berättas ur mammans perspektiv, och oj vilket porträtt det är Stenström har åstadkommit. Sammansatt, levande och oupphörligt påträngande. Hennes huvudperson är som ett öppet sår; gränslös, uppslukande, skitjobbig och samtidigt bitvis helt begriplig.”

Expressen

”intellektuellt högoktanig tågolycka”

”Litteraturen svämmar över av modersporträtt – nästan alltid ur offrets, förlåt, barnets, perspektiv. Mest skrämmande är det att vara ensam gisslan, jag menar barn, till en ensam mamma. Men Sofia Stenströms Tomt bo går längre, och skildrar just den situationen med modern som berättare.”

Göteborgs-Posten

Böcker av författaren

Om boken

Coras mamma älskar sin dotter. Hon älskar henne med en kärlek som är storslagen och ren. Allt annat i livet har kommit och gått – männen, vännerna, karriären. Kvar finns Cora: rolig, smart, söt och sårbar. De har levt tillsammans så länge att de är som en och samma varelse.
Så träffar dottern en kille, Vidar. Han har änglalika lockar och hypnotisk blick, men Coras mamma vet inte vad hon ska tro om honom. Det är något som inte stämmer. Vem är Vidar egentligen? En trettioårig slacker? Eller en inställsam sociopat? Det enda hon är säker på är att han håller på att ta Cora ifrån henne.Tomt bo är Sofia Stenströms andra roman, det är en mörk och underhållande saga om en moderskärlek bortom det vanliga, och om den tunna gränsen mellan omsorg och kontroll.

Läs mer

Sofia Stenström

Tomt bo

Om boken

"Munnen kommer allra först. Mammas nakna mun. Nadja vänder upp ansiktet mot henne och väntar. Mammas ansikte är så mjukt och läpparna ständigt redo för kyssar."

Nadja växer upp omsluten av sin mors villkorslösa kärlek i en värld befolkad av andar och demoner. Utanför deras krets finns männen, vilka i Nadjas ögon framstår som närmast mytiska. Efter moderns död försöker Nadja återskapa samma villkorslösa kärlek och en kväll möter hon en man som kallar sig Demonen. Nadjas fantasier sätts i spinn och hon kastar sig handlöst in i relationen.

Sofia Stenströms första roman efter två hyllade diktsamlingar är en utforskning av intimitetens och kärlekens gränser. Magic Love Pixie är lika mycket en moderspassion som en sorgeberättelse. Det är en roman full av spiritism, kiosklitteratur, deepthroating och throatsinging.

Läs mer

Magic Love Pixie

Sofia Stenström

Magic Love Pixie

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

10 januari 2024

De är nominerade till Sveriges Radios Romanpris

Nyheter