Norstedts bokcirkel: Resenärerna av Regina Porter

Datum

18 Februari 2020

Regina Porters debutroman Resenärerna är en svepande släktkrönika som sträcker sig från amerikanskt 50-tal till Barack Obamas första år som USA:s president. En perfekt bokcirkelbok, som säger mycket om vår tid i dag och hur vi hamnade här. 

Så samla dina bästa bokkompisar och bjud över dem på en mysig bokcirkel. Här finns en guide över några saker som är bra att tänka på innan ni sätter igång! Nedan följer frågor att använda om ni väljer Regina Porters Resenärerna till er bokcirkel. Använd gärna hashtaggen #norstedtsbokcirkel i sociala medier så vi får hänga med! 

Trevlig läsning!

 

Bokcirkelfrågor till Regina Porters Resenärerna

Karaktärer i boken. Beskriv dem! Kände du igen dem från ditt eget liv eller hade de personlighetsdrag du kände igen dig själv i? Eller kanske var det precis tvärtom? Försök beskriva din upplevelse av karaktärerna. 

Miljöbeskrivningar i boken. Fanns det miljöbeskrivningar i boken? Hur användes de för att framställa till exempel en karaktärs sinnesstämning eller en ny scen?

När, var, hur? Använde sig författaren av beskrivningar av tidsmarkörer för att sätta historien i sin rätta epok, vilka?

Rytmen och språket i boken. Försök beskriva hur du upplevde rytmen och språket i berättelsen. Ändrade sig rytmen under berättelsens gång? Hade berättelsen och dess karaktärer ett språk som du tyckte om?

Har boken ett övergripande tema? Vill den säga något större om världen eller en aktuell fråga? 

Relationer.  Vad tyckte ni om skildringarna av långvarig vänskap och äktenskap i Resenärerna?

Mansrollen. Boken berör mansrollen och hur den påverkar män, kvinnor och barn. Hur tycker ni att Regina Porter beskriver detta? 

Rasismen som boken tar upp. I bokens, och verklighetens, USA spelar fortfarande hudfärg roll - hur märks det i berättelsen? Kan ni se paralleller till det svenska samhället?

Skillnaden mellan generationerna. Den yngre generationen i boken blir ständigt påmind om det förflutna. Hur påverkar detta dem? De har större förutsättningar att leva lyckliga, men kan de det?

Påminde boken er om annat ni läst? Ser ni några litterära blinkningar till andra författare i Regina Porters roman? Har ni boktips som ni tänkte på under läsningen?

Här hittar ni ännu fler frågor till ett bokcirkelsamtal!

#norstedtsbokcirkel

Relaterat

Om boken

Regina Porters debutroman Resenärerna är en svepande släktkrönika från amerikanskt 50-tal till president Obamas första år.

Möt James Vincent Jr, en vit man av irländsk härkomst uppvuxen under knappa omständigheter på Long Island och på andra ställen, som blir en framgångsrik advokat på Manhattan.

Möt Agnes Miller, en svart kvinna som efter en traumatisk upplevelse lämnar Georgia för Bronx, strax innan hennes nyblivne äkta man Eddie Christie kallas in till Vietnamkriget och lämnar henne med två små döttrar.

Möt Rufus, son till James och litteraturvetare, som gifter sig med Agnes yngsta dotter Claudia, även hon litteraturvetare, och deras två barn.

Resenärerna talar om vad det innebär att vara amerikansk medborgare idag, i ett land där hudfärg fortfarande spelar stor roll.

Läs mer

Regina Porter

Resenärerna

Relaterade artiklar

18 februari 2020

Norstedts bokcirkel: Resenärerna av Regina Porter