Debutanten Sara Molin drevs av kärleken till feelgood

Foto: Kajsa Göransson

Datum

24 Februari 2020

Foto

Kajsa Göransson

En av vårens stora feelgoodsensationer är debutanten Sara Molin, vars roman Som en öppen bok hittat hem hos läsarna. Sara Molin är till vardags lärare i svenska och svenska som andraspråk.

Två saker drev henne att skriva Som en öppen bok.

– Det ena är min kärlek till underhållningslitteraturen, och i förlängningen även min kritik mot hur exempelvis feelgoodromaner ständigt nedvärderas och avfärdas som tramsiga, banala, klyschiga och så vidare. Som en öppen bok är ju en feelgoodroman som sätter relationerna i centrum, men den handlar också om just kärleken till böcker, ungdomars läsning och hur vi ibland dömer varandra utifrån vad vi läser. Det andra som har fått boken att växa fram, är mina erfarenheter av läraryrket och de många diskussioner som förts kring lärares arbetsvillkor de senaste åren. Jag plockade upp vissa av skolvärldens mindre smickrande sidor, skruvade till dem och gjorde något slags satiriskt av dem. 

Nu har det gått några veckor sedan boken släpptes, hur har du upplevt debutanttiden hittills?

– Som debutant är precis allting nytt! Därför har jag inte riktigt vetat vad jag ska förvänta mig, utan jag har bara “åkt med”. Och vilken resa det varit hittills! Att få recensioner och meddelanden om hur andra uppfattat boken är häftigt. Flera har hört av sig och sagt att de inte brukar läsa, eller inte har läst något på väldigt länge, men att de har blivit fast i boken och inte kunnat sluta läsa. Det känns otroligt fint att höra, inte minst för att bokens huvudperson Clara brinner för att väcka andra människors läslust. 

I april kommer du möta läsarna och de dig på Norstedts Feelgoodafton, vad har du för förväntningar på den kvällen?

– Skyhöga! Förra året satt jag i publiken och det var en fantastiskt mysig, lyxig och inspirerande kväll. Feelgoodläsare och feelgoodförfattare är verkligen ett trevligt släkte, så att samla så många under ett tak kan ju inte bli annat än succé. Jag ser väldigt mycket fram emot att träffa både läsare och andra författare och jag hoppas att mina år som lärare har gett mig tillräckligt med “scenvana” för att inte svimma av nervositet på scenen, haha. 

Relaterat

Om boken

Clara Rennel har haft planen utstakad länge: Som lärare ska hon viga sitt liv åt att sprida läslust till kommande generationer. Styrkt av sina fiktiva medsystrar Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, är hon redo att uträtta stordåd i läsningens tjänst. När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne.

Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.


Läs mer

Sara Molin

Som en öppen bok

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

26 september 2023

Våra nya böcker i oktober

NyheterAgneta Pleijel