Per Olov Enquists pris 2020 till Asta Olivia Nordenhof

Foto: Albert Madsen

Datum

16 September 2020

Foto

Albert Madsen

Per Olov Enquists pris 2020 går till författaren Asta Olivia Nordenhof, aktuell med romanen Penge på lommen, första delen i Scandinavian Star-heptalogin. Juryns motivering lyder: 

”Genom att ställa människans och kärlekens villkor mot kapitalismens obarmhärtighet och cyniska mekanismer skriver hon in sig i en både klassisk och samtidig tradition. Ett nationellt trauma står som klangbotten för hennes roman och författaren briljerar i skildringen av nära mänskliga relationer, vilket visar att inledningen på hennes uttalade heptalogi också är inledningen på ett nordiskt litterärt verk som på ett obevekligt sätt, och med den mänskliga psykologin i förgrunden, griper sig an avgörande civilisatoriska frågor.”

Asta Olivia Nordenhof är en dansk författare, född 1988. Hon debuterade med romanen Et ansigt til Emily, 2011. Diktsamlingen Det enkla och det ensamma blev en stor framgång i Danmark, där den fick det prestigefyllda Montanas Litteraturpris. Våren 2021 ger Norstedts förlag ut Pengar på fickan i översättning av Johanne Lykke Holm.

Per Olov Enquists pris instiftades av Per Olov Enquists förläggare på hans sjuttioårsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förlag och Bok & Bibliotek. Priset ska gå till ”en yngre författare på väg ut i Europa” och stor vikt läggs på författarens senast publicerade verk. Flera av pristagarna har sedan de mottagit priset utgivits på flera språk runt om i världen. Prissumman är 5 000 Euro.

Priset skulle ha delats ut i Helsingör under Nord, Nordiskt Litteratur Festival, nu i september men pga rådande Corona-pandemi kommer det istället att bli en alternativ prisutdelning vid ett senare tillfälle.

 

Tidigare års pristagare är:

2019 Amanda Svensson
2018 Caroline Albertine Minor
2017 Johannes Anyuru
2016 Lars Petter Sveen
2015 Karolina Ramqvist
2014 Dorthe Nors
2013 Ingvild H. Rishøi
2012 Mara Lee
2011 Jón Kalman Stefánsson
2010 Jonas T. Bengtsson
2009 Helle Helle
2008 Daniel Kehlmann
2007 Trude Marstein
2006 Jonas Hassen Khemiri
2005 Juli Zeh

Relaterat

Om boken

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021!

Ett uppkäftigt danskt upprop mot kapitalismens samvetslösa profitjägare, en dröm om välstånd och ett porträtt av förlorad kärlek.

Pengar på fickan är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle, en tillvaro kantad av våld och hela tiden hotad av den liberala finanspolitikens glupska maskineri. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Mordbranden som inträffade 1990 kostade 159 människor livet och motiven var ekonomiska; det visade sig handla om ett försäkringsbedrägeri. På ett elegant sätt väver Nordenhof en roman kring katastrofen och vad som föregick den.

Pengar på fickan är första delen i en tänkt heptalogi.

Ur juryns motivering till Per Olov Enquists pris 2020:

"Ett nationellt trauma står som klangbotten för hennes roman och författaren briljerar i skildringen av nära mänskliga relationer, vilket visar att inledningen på hennes uttalade heptalogi också är inledningen på ett nordiskt litterärt verk som på ett obevekligt sätt, och med den mänskliga psykologin i förgrunden, griper sig an avgörande civilisatoriska frågor."

Läs mer

Asta Olivia Nordenhof

Pengar på fickan

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari