Quynh Tran

Foto: Kevin Chang

Utforska författaren

Quynh Tran är född 1989, uppvuxen i Jakobstad och numera bosatt i Malmö. Han är utbildad på Biskops-Arnös författarskola och jobbar som psykolog. Tilldelades Borås Tidnings debutantpris 2022 för sin roman Skugga och svalka.

Utgivning

Om boken

Má och Hieu - allt kretsar kring dem.

Má drömmer om pengar, Hieu om de vackra flickorna. Vid deras sida befinner sig sonen, lillebrodern, ständigt i utkanten av händelserna. Gradvis sluter han sig i sina studier, förtrollad av sin egen häpnadsväckande intelligens.

De utgör en avskild värld i den lilla österbottniska staden. Má och Hieu - gång på gång krockar deras viljor våldsamt med varandra och med stadens snävhet. De lever bland människor som vill tala öppet om allt, som inte begriper någonting om behovet av skärpa och skugga.

Skugga och svalka är Quynh Trans debut; en roman om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj.

Läs mer

Quynh Tran

Skugga och svalka

Recensioner

”Quynh Tran sätter ljuset på människans mörker.”

Sydsvenskan

”Quynh Tran skriver en vacker, mättad prosa.”

Expressen

”Det är smart, skickligt och suggestivt.”

Svenska Dagbladet

”Han litar på sin text, och det har han ofta skäl att göra.”

”Med stor känslighet för detaljer och ett stramt, pregnant språk, berättar Quynh Tran om familjebandet som styrka och boja, och om emigrantens eviga hemlöshet.”

Vi Läser

"Quynh Tran har skrivit en debutroman som är en suggestiv och subtil berättelse om en ensamstående mamma, hennes två söner och ett brott."

Lysmasken

"En mycket bra debut som utspelar sig i Jakobstad i Finland ... Det är en välskriven roman som frammanar tydliga bilder av ett för mig smått klaustrofobiskt familjeliv."

Lokaltidningen Kävlinge

"Hos debuterande romanförfattaren Quynh Tran, född 1989, får vi vänta förgäves på att några monster visar sig: han litar helt och hållet på stämning och undertext. Och han är onekligen skicklig på att bygga upp stämning, efter ett tag tycker sig läsaren kunna hitta både i den lilla lägenheten och ute i blåbärsskogen där bärplockningen antar alltmer oroande sensuella former."

Svenska Dagbladet

"Det är en genomtänkt debut, där de stora händelserna medvetet hamnar i skymundan, helt i enlighet med familjens önskan ... Det gör Skugga och svalka till en komplex, finstämd och sorglig debut. Den förtjänar att dras ut i ljuset."

Sydsvenskan

Nyheter

Foto: Ceasar Segergren/Borås Tidning

10 mars 2022

Quynh Tran får Borås Tidnings debutantpris

NyheterQuynh Tran