Quynh Tran får svenska Yles litteraturpris 2021

Foto: Kevin Chang

Datum

2 November 2021

Foto

Kevin Chang

Quynh Tran får Svenska Yles litteraturpris 2021 för sin debutroman Skugga och svalka.

Quynh Tran är född 1989, uppvuxen i Jakobstad och bosatt i Malmö. Han är utbildad på Biskops Arnös författarskola och jobbar som psykolog. Skugga och svalka är en berättelse om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj. Här möter vi Má och Hieu, som hela berättelsen kretsar kring. 

Årets vinnare utsågs av forskaren och sociologen Jasmine Kelekay. Prismotiveringen lyder:

Skugga och svalka är en fångande uppväxtberättelse om att försöka förstå sig själv, sin omvärld och människorna i sin närvaro. Även om det är familjemedlemmarna – mamman och brodern – som står i berättelsens centrum, så blir det anonyma berättarjaget snabbt romanens drivkraft. Med ett sensitivt, frammanande och ofta poetiskt språk växer berättelsen fram genom korta kapitel i form av tablåer eller scener som ger läsaren små men levande glimtar in i berättarens värld. Utan att företräda en minoritetsupplevelse eller ett invandrarperspektiv framkallar Trans omsorgsfulla skildring av familjens liv i deras nya österbottniska hemstad ändå frågor om identitet och tillhörighet. Romanen leker med idéer om skugga och ljus – berättelsen hoppar fram och tillbaka i tid och rum, mellan verklighet och fantasi, mellan det som är uppenbart och det som är ogripbart – och speglar på det sättet också världen så som den ofta ser ut från ett barns perspektiv. Genom att tvinga läsaren att läsa mellan raderna och utforska skuggorna förvandlar Tran en berättelse med en till synes enkel premiss till en skildring med många nyanser och lager.”

Relaterat

Om boken

Má och Hieu - allt kretsar kring dem.

Má drömmer om pengar, Hieu om de vackra flickorna. Vid deras sida befinner sig sonen, lillebrodern, ständigt i utkanten av händelserna. Gradvis sluter han sig i sina studier, förtrollad av sin egen häpnadsväckande intelligens.

De utgör en avskild värld i den lilla österbottniska staden. Má och Hieu - gång på gång krockar deras viljor våldsamt med varandra och med stadens snävhet. De lever bland människor som vill tala öppet om allt, som inte begriper någonting om behovet av skärpa och skugga.

Skugga och svalka är Quynh Trans debut; en roman om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj.

Läs mer

Quynh Tran

Skugga och svalka

Relaterade artiklar

Foto: Ceasar Segergren/Borås Tidning

10 mars 2022

Quynh Tran får Borås Tidnings debutantpris