Skugga och svalka
skugga_och_svalka_angle_1.jpg
skugga och svalka angle 5.jpg
skugga_och_svalka_angle_2.jpg

Författare

Quynh Tran

Skugga och svalka

2021-09-10

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2021-09-10

Recensionsdag

2021-10-04

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Häftad

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113115214

Antal Sidor

253

Vikt (kg)

0.404

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Miljöpåverkan

288g CO2e
Papper
ca 143 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 23 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 123 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Skugga och svalka

Recensioner

”Quynh Tran sätter ljuset på människans mörker.”

Sydsvenskan

”Quynh Tran skriver en vacker, mättad prosa.”

Expressen

”Det är smart, skickligt och suggestivt.”

Svenska Dagbladet

”Han litar på sin text, och det har han ofta skäl att göra.”

”Med stor känslighet för detaljer och ett stramt, pregnant språk, berättar Quynh Tran om familjebandet som styrka och boja, och om emigrantens eviga hemlöshet.”

Vi Läser

"Quynh Tran har skrivit en debutroman som är en suggestiv och subtil berättelse om en ensamstående mamma, hennes två söner och ett brott."

Lysmasken

"En mycket bra debut som utspelar sig i Jakobstad i Finland ... Det är en välskriven roman som frammanar tydliga bilder av ett för mig smått klaustrofobiskt familjeliv."

Lokaltidningen Kävlinge

"Hos debuterande romanförfattaren Quynh Tran, född 1989, får vi vänta förgäves på att några monster visar sig: han litar helt och hållet på stämning och undertext. Och han är onekligen skicklig på att bygga upp stämning, efter ett tag tycker sig läsaren kunna hitta både i den lilla lägenheten och ute i blåbärsskogen där bärplockningen antar alltmer oroande sensuella former."

Svenska Dagbladet

"Det är en genomtänkt debut, där de stora händelserna medvetet hamnar i skymundan, helt i enlighet med familjens önskan ... Det gör Skugga och svalka till en komplex, finstämd och sorglig debut. Den förtjänar att dras ut i ljuset."

Sydsvenskan

Böcker av författaren

Om boken

Má och Hieu - allt kretsar kring dem.

Má drömmer om pengar, Hieu om de vackra flickorna. Vid deras sida befinner sig sonen, lillebrodern, ständigt i utkanten av händelserna. Gradvis sluter han sig i sina studier, förtrollad av sin egen häpnadsväckande intelligens.

De utgör en avskild värld i den lilla österbottniska staden. Má och Hieu - gång på gång krockar deras viljor våldsamt med varandra och med stadens snävhet. De lever bland människor som vill tala öppet om allt, som inte begriper någonting om behovet av skärpa och skugga.

Skugga och svalka är Quynh Trans debut; en roman om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj.

Läs mer

Quynh Tran

Skugga och svalka

Nyheter

Foto: Ceasar Segergren/Borås Tidning

10 mars 2022

Quynh Tran får Borås Tidnings debutantpris

NyheterQuynh Tran
skugga_och_svalka_angle_1.jpg
skugga och svalka angle 5.jpg
skugga_och_svalka_angle_2.jpg