Martin Engberg: ”Brottsligt att skriva tråkiga böcker!”

Foto: Emelie Asplund

Datum

6 April 2021

Foto

Emelie Asplund

Martin Engbergs senaste roman var den kritikerhyllade En enastående karriär. Nu är han tillbaka med Den röda pojken, en tät berättelse om händelser i en svensk småstad som präglat invånarna i den.

Vi börjar i åttiotalet. En vuxen tycker sig se något hotfullt i barnens lek på skolgården och ingriper på ett våldsamt sätt.

Trettio år senare får Sven ett samtal om en bil han en gång ägde och som i många år stått i ett garage. Nu vill en mekaniker köpa loss den för reservdelar. Frågan väcker minnen till liv, minnen som Sven hade hoppats på att få slippa. Det handlar om en olycka som blivit så avlägsen att det nästan känns som att den aldrig hänt.

– Det är brottsligt att skriva tråkiga böcker, säger Martin Engberg till GP. Åtminstone om man inte har en annan drivkraft, som en alldeles särskilt stark estetisk övertygelse. Jag ville att Den röda pojken skulle vara en spännande läsupplevelse.

Den röda pojken handlar om vad man gör av sitt liv, vem man är och varifrån man kommer. Om hur en liten stad i Mellansverige och dess omgivande landsbygd kan vara ett alldeles eget universum. 

Martin Engberg tecknar med säker hand en mindre ort i Sverige och en händelse som djupt präglat dem som var inblandade i den.

Relaterat

Om boken

- Hur gör vi med Saaben? frågade rösten på telefonen.

Det är åttiotal. En vuxen tycker sig se något hotfullt i barnens lek på skolgården och ingriper på ett våldsamt sätt.

Trettio år senare får Sven ett samtal om bilen han en gång ägde och som i många år stått i ett garage. Nu vill en mekaniker köpa loss den för reservdelar. Frågan väcker minnen till liv, minnen som Sven hade hoppats på att få slippa.

För hans son blir Saaben istället ett sätt att närma sig något som präglat hela livet - en olycka som blivit så avlägsen att det nästan börjat bli svårt att tro att den verkligen hänt. Men alla har inte glömt. Tvärtom finns det de som varje dag lever i minnet av den kvällen. Nu dras de fram, sammanlänkade av det förflutna. De rödhåriga syskonen Jansson, killarna på mopederna och Majliss, som måste skynda sig att lägga saker och ting tillrätta innan hon glömmer allt.

Det handlar om vad man gör av sitt liv och det handlar om vem man är och varifrån man kommer. Om hur en liten stad i Mellansverige och dess omgivande landsbygd kan vara ett alldeles eget universum. Och på många sätt handlar allt om den röda pojken.

Martin Engberg, vars senaste roman En enastående karriär fick stor uppmärksamhet, tecknar här med säker hand en mindre ort i Sverige och en händelse som djupt präglat dem som var inblandade i den.

Läs mer

Martin Engberg

Den röda pojken

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

30 april 2024

Nya böcker i maj 2024