Anki Edvinsson och Martin Engberg nominerade till Författarpriset

Foto: Kajsa Göransson

Datum

9 September 2021

Foto

Kajsa Göransson

Sedan 1954 har Studieförbundet Vuxenskolan delat ut Författarpriset till en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär. Nu är de nominerade för utmärkelsen år 2021 klara. Av 11 titlar ska en jury utse pristagaren, som belönas med 50 000 kronor.

Bland de nominerade finns Anki Edvinssons spänningsroman Snöängeln och Martin Engbergs roman Den röda pojken, båda utgivna av Norstedts under 2021. 

SV:s stipendiekommitté som består av litterärt kunniga personer utser pristagaren. Bland tidigare pristagare finner vi Karin Smirnoff (2020), Linnea Axelsson (2018) och Tomas Bannerhed (2011).

Under början av oktober meddelas vinnaren. Priset delas ut under hösten 2021.

Relaterat

Om boken

- Hur gör vi med Saaben? frågade rösten på telefonen.

Det är åttiotal. En vuxen tycker sig se något hotfullt i barnens lek på skolgården och ingriper på ett våldsamt sätt.

Trettio år senare får Sven ett samtal om bilen han en gång ägde och som i många år stått i ett garage. Nu vill en mekaniker köpa loss den för reservdelar. Frågan väcker minnen till liv, minnen som Sven hade hoppats på att få slippa.

För hans son blir Saaben istället ett sätt att närma sig något som präglat hela livet - en olycka som blivit så avlägsen att det nästan börjat bli svårt att tro att den verkligen hänt. Men alla har inte glömt. Tvärtom finns det de som varje dag lever i minnet av den kvällen. Nu dras de fram, sammanlänkade av det förflutna. De rödhåriga syskonen Jansson, killarna på mopederna och Majliss, som måste skynda sig att lägga saker och ting tillrätta innan hon glömmer allt.

Det handlar om vad man gör av sitt liv och det handlar om vem man är och varifrån man kommer. Om hur en liten stad i Mellansverige och dess omgivande landsbygd kan vara ett alldeles eget universum. Och på många sätt handlar allt om den röda pojken.

Martin Engberg, vars senaste roman En enastående karriär fick stor uppmärksamhet, tecknar här med säker hand en mindre ort i Sverige och en händelse som djupt präglat dem som var inblandade i den.

Läs mer

Martin Engberg

Den röda pojken

Om boken

En pojke hoppar från en bro. En kvinna hittas mördad i sitt hem. En tonårsflicka försvinner spårlöst. De tre tragiska händelserna verkar först inte kopplade till varandra. Men Charlotte von Klint och Per Berg vid Umeåpolisen börjar se tecken på att allt hänger samman. Den gemensamma nämnaren stavas narkotika.

Medan vintern har ett fast grepp om Umeå och snötäcket växer allt högre, kämpar Per och Charlotte mot klockan. De måste ta reda på vem som är ansvarig för tragedierna som drabbat och fortsätter att drabba staden, och de måste till varje pris hitta den försvunna flickan - innan det är för sent.

Snöängeln är en spännande, tempofylld och uppslukande kriminalroman. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg är på många sätt varandras motsatser, men tillsammans bildar de ett oslagbart team.

Läs mer

Snöängeln

Anki Edvinsson

Snöängeln

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

30 april 2024

Nya böcker i maj 2024