Johanna Schreiber: ”Det lönar sig att aldrig banga en efterfest!”

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Datum

16 April 2021

Foto

Lina Eidenberg Adamo

Johanna Schreibers roman Mellan raderna är den första delen i en ny serie som utspelar sig i bokförlagsvärlden. Med hennes träffande samtidsblick och vassa penna får vi följa människorna kring Schantz förlag och utmaningarna de ställs inför både på jobbet och privat.

Beskriv Mellan raderna i en mening!

– En varm relationsroman som blandar humor och svärta.

Din roman utspelas sig på ett bokförlag! Vad inspirerade dig till det?

– Idén föddes faktiskt på just Norstedts för snart 10 år sen! Jag jobbade som reporter på Svensk Damtidning och var utsänd för att bevaka Norstedts storslagna 190-årsfest. Vart jag än gick i de långa korridorerna i förlagshuset på Riddarholmen var fanns det spännande människor som förde spännande samtal. Jag tänkte: ”Någon gång måste jag skriva en roman som innehåller en sån här fest!”. Just kapitlen med Schantz sommarfest är de första jag skrev i romanen, och att de håller festen i förlagshuset, med barer och dansgolv på olika våningsplan, i olika rum, är direkt hämtat från Norstedts 190-årsfest!

– Anledningen till att jag valde att skriva om just förlagsbranschen är att den just nu genomgår en så omfattande förändring i och med digitaliseringen. Alla som någon gång varit på en arbetsplats där det genomförs ett stort förändringsarbete vet att det är oundvikligt att stora konflikter blossar upp...

Vad har du gjort för research inför arbetet med boken?

– Jag har en tendens att alltid hänga kvar alldeles för sent i Parkbaren på Bokmässan och… Nej, jag skämtar. Lite. Kanske? Okej, jag skämtar inte. Helt allvarligt så är jag extremt nöjd att det äntligen lönar sig att jag aldrig bangat en efterfest.

– I övrigt har jag sett till att ha koll på vad som skrivs i branschtidningen Svensk Bokhandel samt ställt frågor till författarkolleger och vänner som jobbar på förlag och agenturer.

Relaterat

Om boken

Mellan raderna är första delen i en ny serie som utspelar sig i bokförlagsvärlden. Med Johanna Schreibers vassa humor och träffande samtidsblick får vi följa människorna kring Schantz förlag.

PR-strategen Emily ägnar dagarna åt att ta hand om självupptagna författardivor och planera storslagna releasefester. Samtidigt försöker hon läka efter en uppslitande skilsmässa, och anpassa sig till ett liv som varannan vecka-förälder.

När hon träffar den karismatiske serietecknaren Herman på förlagets sommarfest slår det gnistor direkt. Men att kombinera den nya förälskelsen med krävande författare och chefer som inte drar jämnt visar sig vara allt annat än enkelt.

Samtidigt pågår en maktkamp på förlaget. Grundaren Otto Schantz har gått ur tiden. Vem av hans arvtagare ska gå vinnande ur striden om Schantz förlag?


Läs mer

Johanna Schreiber

Mellan raderna

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

4 augusti 2023

Nya böcker i augusti 2023