Hyllningar av Kolmisoppis senaste

Foto: Julia Lindemalm

Datum

20 April 2021

Foto

Julia Lindemalm

Mats Kolmisoppis senaste bok Scener från hovet består av två långnoveller om existensen och döden. Om att acceptera sin plats på jorden, eller fly från den. De svenska kritikerna hyllar boken.

”Det är en roman som håller hjärnan i gång från första sidan och ganska många timmar efter avslutad läsning”, skriver Expressens recensent. 

Aftonbladets kritiker skriver:

”Överdrifterna i romanen fungerar som ett förstoringsglas, Kolmisoppi avslöjar klassresans ideologiska praktik, men samtidigt förblir allt vid det gamla. Våldet är konstant och det kulturella kapital som tjänar som slagträ visar sig verkningslöst.”

”I den strängt bisarra men också ömhjärtade uppväxtskildringen utvinner Kolmisoppi absurdismens guld: att roa läsaren och samtidigt skaka om tron på rättvisa och på livets mening ... Jag tycker om den här tvådelade boken, som binds samman av den griniga humorn och gestaltningen av varats sociologiska förutsägbarhet”, skriver Dagens Nyheter.

Svenska Dagbladet: ”Kolmisoppis kungasaga är en litterär fullträff”.

Relaterat

Om boken

Två bröder växer upp i en sverigefinsk familj som älskar monarkin. De fostras att bli kungar, de drillas i överklassens etikett och kultur, deras pojkrum inreds med kopior av riksregalierna. Men denna fostran driver lillebror till en despotisk gränslöshet och ett manipulativt maktövertagande i familjen. För sent inser mor och far att de har skapat ett monster.

En man dör. När uppladdningen är fullbordad och migrationen till morgondagens småstad är genomförd kvarstår frågan: hur leva i en värld där allt är möjligt, men inget spelar någon roll?

Mats Kolmisoppi skriver i två långnoveller om existensen och döden. Om att acceptera sin plats på jorden, eller fly från den.

Läs mer

Mats Kolmisoppi

Scener från hovet

Relaterade artiklar

Foto: Julia Lindemalm

20 april 2021

Hyllningar av Kolmisoppis senaste