Viola Ardone nominerad till Årets bok 2021

Datum

27 April 2021

Viola Ardones gripande roman Hoppets tåg utspelar sig under efterkrigstiden i Syditalien. Den är nominerad till Årets bok 2021! Röstningen är öppen och fram till 12 september kan man rösta på sin favorit – en gång om dagen. Rösta på aretsbok.se!

Juryns motivering till Hoppets tåg lyder:

”En sällsynt fin barndomsskildring fylld av liv och humor!
Året är 1946 och nöden är stor i Syditalien. Antonietta kämpar för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo på ett tåg mot ett fosterhem i Norditalien. En gripande roman som berättas ur barnets perspektiv, och den klarögde pojken tar sig rakt in i läsarens hjärta för att stanna där för alltid.”

Relaterat

Om boken

Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Allt är annorlunda i Emilia Romagna - språket, människorna, maten - men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken.

Men så en dag har det blivit dags att återvända till Neapel. Amerigo ser med nya ögon på smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han måste göra för att överleva, smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

Många år senare när Amerigo återvänder till Neapel som en vuxen man och berömd fiollärare konfronteras han med sitt ursprung och det förflutna. Ska han sträcka ut en hjälpande hand till sin bror, som han själv blivit hjälpt en gång? Hur långt sträcker sig en människas skyldigheter gentemot en annan?

Läs mer

Viola Ardone

Hoppets tåg

Relaterade artiklar

27 april 2021

Viola Ardone nominerad till Årets bok 2021