Linda Ståhl om sin Höllviken-deckare: ”En hommage till min hemort”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

27 April 2021

Foto

Kajsa Göransson

I Linda Ståhls deckardebut Syndaren ska vakna finns ett dynamiskt persongalleri, ett oemotståndligt driv och ett psykologiskt djup. Syndaren ska vakna är första delen i en deckarserie om den normbrytande kriminalchefen Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen.

– Jag är född och uppvuxen i Höllviken som ligger längst ner i Sveriges sydvästra hörn, i Vellinge kommun. Att förlägga skådeplatsen till Skåne blev en slags hommage till min hemort där jag fortfarande har familj och vänner kvar. Området är vackert med en smal landtunga som sträcker ut sig med Östersjön på ena sidan och Öresund på andra. Däremellan blåser vindarna friska och i Syndaren ska vakna blåser också en rejäl dos av spänning och oro in över platsen.  

I Syndaren ska vakna försvinner hemmafrun Yvonne Tengbom spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.

Samtidigt befinner sig den kontroversiella författaren Alex Carsén i Stockholm när hon läser om Yvonnes försvinnande. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.

Syndaren ska vakna är en tät deckare av klassiskt snitt samtidigt som den bryter ny mark.

Relaterat

Om boken

Hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.

Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.

I Linda Ståhls deckardebut finns ett dynamiskt persongalleri, ett oemotståndligt driv och ett psykologiskt djup. Syndaren ska vakna är första delen i en deckarserie om den normbrytande kriminalchefen Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen.

"En rafflande och uppseendeväckande debut. Syndaren ska vakna är en deckare som bryter ny mark och utmanar stereotyper, samtidigt som den har alla klassiska element." Johannas Deckarhörna

Läs mer

Linda Ståhl

Syndaren ska vakna

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

4 augusti 2023

Nya böcker i augusti 2023