Möt en normbrytande polischef i Linda Ståhls deckardebut

Foto: Kajsa Göransson

Datum

26 April 2021

Foto

Kajsa Göransson

I Linda Ståhls debutroman Syndaren ska vakna möter vi Reub Thelander som lämnat en fast tjänst vid polisen i bibelbältets Småland till förmån för ett vikariat som chef för utredningsenheten i Vellinge.

När hemmafrun Yvonne försvinner från sitt hem i Höllviken, och det står klart att hon kidnappats, hamnar fallet på Reub Thelanders och höggravida kollegan Estrid Bergs bord. Mycket tyder på att Yvonne inte levt det stillsamma hemmafruliv alla runt henne trott och ju mer polisen skrapar på ytan, desto fler hemligheter dyker upp.

Samtidigt i Stockholm skriver den kontroversiella författaren Alex Carsén på sin nästa roman. Tematiken i hennes böcker gör henne till en ständig måltavla för hot och hat. När hon läser i tidningen om den försvunna Yvonne kan hon inte riktigt släppa tankarna på vad som kan ha hänt henne.

Vad hoppas du att läsaren ska ta med sig från din bok?

– Framförallt hoppas jag att läsaren tar Reub Thelander till sitt hjärta. Deckarvärlden kryllar av ensamvargande cis-poliser och min önskan är att göra den lite mer inkluderande. HBTQI-personer hamnar ofta i skymundan i genrelitteraturen, får en biroll, men jag vill sätta allt ljus på Reub, som är ickebinär. Därutöver hoppas jag att boken lämnar läsaren med tankar om att små, till synes obetydliga val, ibland kan vara helt livsavgörande.

Relaterat

Om boken

Hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.

Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.

I Linda Ståhls deckardebut finns ett dynamiskt persongalleri, ett oemotståndligt driv och ett psykologiskt djup. Syndaren ska vakna är första delen i en deckarserie om den normbrytande kriminalchefen Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen.

"En rafflande och uppseendeväckande debut. Syndaren ska vakna är en deckare som bryter ny mark och utmanar stereotyper, samtidigt som den har alla klassiska element." Johannas Deckarhörna

Läs mer

Linda Ståhl

Syndaren ska vakna

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

4 augusti 2023

Nya böcker i augusti 2023