Anton Marklund debuterar med gripande spänningsroman

Foto: Andreas Nilsson

Datum

30 Maj 2022

Foto

Andreas Nilsson

I Under falkens vingar har författaren skapat en fiktiv version av sin hemby utanför Skellefteå.

I Anton Marklunds starka och gripande spänningsdebut Under falkens vingar får vi en inblick i de omständigheter som gör en människa till ett offer, eller en förövare.

Anton Marklund är själv uppvuxen i en by utanför Skellefteå, som fått stå som inspiration till platserna där hans bok utspelar sig.

– Jag ville skildra miljöerna från min uppväxt, det vackra, karga, levande och döende på samma gång, berättar Anton Marklund. Jag kan ibland få känslan att övriga världen inte existerar när jag är där på landet, att den inte är relevant. Så genom att låta ett mord ske i min hemby hamnar Under falkens vingar mitt i skeendet när de båda världarna – den lilla perifera och den stora centrala – krockar.

I boken möter vi Ramona Lindh, en socionom med en gåva som är såväl en välsignelse som en förbannelse.

– Ramona är en medelålders socionom med en övernaturlig förmåga att se in människor, förnimma sånt de inte vill att någon annan ska veta. Vacker och lite vilse. God, men har en moral som inte är helt lätt att begripa. Jag har tyckt väldigt mycket om att få sitta med henne på kaféerna där jag skriver och lära känna henne medan min latte kallnat.

När Ramona och hennes man kommer hem till sitt hus utanför Skellefteå möts de av en polis. De blir ombedda att följa med i hans bil, utan att han förklarar varför. Men Ramona vet redan. Så fort de sätter sig i bilen kan hon se det som väntar dem. Viken vid sjön. Den tonåriga flickan som ligger död i båten. Flickan som ingen vet namnet på eller kan identifiera.

I brist på ledtrådar tar polisen hjälp av Ramona och hennes förmåga att få en skymt av människors liv, av saker de helst hade velat hålla hemliga. Som den gången hon uppfattade att en förbipasserande kvinna skulle kasta sig från en bro, eller att paret vid kafébordet intill skulle separera. Men för att lösa gåtan med flickan räcker det inte att se det som är dolt och begripa vad synerna betyder. Ramona måste nå djupare än någonsin tidigare.

Under falkens vingar är den första delen i en ny serie om Ramona Lindh.

Relaterat

Om boken

I denna starka och gripande spänningsdebut får vi en inblick i de omständigheter som gör en människa till ett offer, eller en förövare.
När Ramona och hennes man kommer hem till sitt hus utanför Skellefteå möts de av en polis. De blir ombedda att följa med i hans bil, utan att han förklarar varför. Men Ramona vet redan. Så fort de sätter sig i bilen kan hon se det som väntar dem. Viken vid sjön. Den tonåriga flickan som ligger död i båten. Flickan som ingen vet namnet på eller kan identifiera.I brist på ledtrådar tar polisen hjälp av Ramona och hennes förmåga att få en skymt av människors liv, av saker de helst hade velat hålla hemliga. Som den gången hon uppfattade att en förbipasserande kvinna skulle kasta sig från en bro, eller att paret vid kafébordet intill skulle separera. Men för att lösa gåtan med flickan räcker det inte att se det som är dolt och begripa vad synerna betyder. Ramona måste nå djupare än någonsin tidigare.Under falkens vingar är den första delen i spänningsserien om Ramona Lindh, socionomen med en gåva som är såväl en välsignelse som en förbannelse.

Läs mer

Anton Marklund

Under falkens vingar

Relaterade artiklar

Foto: Andreas Nilsson

30 maj 2022

Anton Marklund debuterar med gripande spänningsroman