Linda Evangelista Olsen

Författare

Suzanne Brøgger

Översättare

Urban Andersson

Linda Evangelista Olsen

2003-02-19

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Urban Andersson

Författare

Publiceringsdatum

2003-02-19

Bokinformation

Originaltitel

Linda Evangelista Olsen

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113011059

Antal Sidor

205

Vikt (kg)

0.33

Höjd (mm)

200

Böcker av författaren

Om boken

Suzanne Brøgger har en närmast seismografisk förmåga att registrera sin omvärld och tidens gång, och hon är aldrig rädd för att sätta sig själv på spel. I denna dagbok, skriven under åren 2010–2020, avhandlar Brøgger vardagslivet på landet, beskriver resor och händelser, samtidigt som hon nyktert iakttar och kommenterar den samhälleliga och politiska utvecklingen.
Här finns brännande ämnen som metoo, Brexit, krisen i Svenska Akademien och pandemin, men även tidlösa reflektioner om litteraturen, konsten och existensen. Allt filtrerat genom författarens skarpa blick, som skiftar mellan att vara arg, indignerad och munter.Med En författares dagbok visar Suzanne Brøgger än en gång att hon är en av vår tids viktigaste röster.

Läs mer

Suzanne Brøgger

En författares dagbok

Om boken

"Medan jag skrev den här boken hände just det, att tiderna förändrades, både utanför och inuti mig själv. Inte bara samhället hade åldrats femtio år sedan min debut - utan även jag. Dessutom: Arbetet med boken förflyttade mig från svar till nya frågor. Därför har jag skrivit dialektiskt - i dialog med mina första böcker - för att undersöka hur världen har rört sig och mig under ett halvt sekel."

Suzanne Brøgger har aldrig varit rädd för att ändra åsikt när hon blivit klokare. Nästan femtio år efter debuten med Fräls oss ifrån kärleken går hon nu i dialog med sig själv i ett försök ta reda på hur världen har förändrats. Hon tar åter upp några av de ämnen hon skrev om som ung: privatlivet, kärnfamiljen och parförhållanden, våldtäkt, skuld och skam, kvinno- och modersrollen och betydande kvinnliga författare som Karen Blixen, Sigrid Undset, Inger Christensen.

I Med egen hand fördjupar, nyanserar och diskuterar Brøgger de ämnen som alltid har engagerat henne, och allt är skrivet med den stil som gjort henne så läst och älskad i decennier.

Läs mer

Med egen hand

Suzanne Brøgger

Med egen hand

Om boken

När Suzanne Brøggers tredje bok, den självbiografiska Crème Fraîche, kom 1978 blev den hennes stora genombrott.

Här skildrar hon dels sin uppväxt i Danmark och i Sydostasien, dels sina försök att forma livet efter sin egen vilja, livligt inspirerad av Henry Miller och hans erotiska frispråkighet. Ett inte helt lätt projekt. Men med sitt underbart målande och precisa språk lyckas hon ringa in kärlekens och vänskapens villkor ur en ung kvinnas perspektiv - och om kärleken som förstör alla förhållanden och om den vänskap och erotik som räcker.

Nu kommer denna feministiska bibel, och ständigt omdebatte-rade bok, i Norstedts klassikerserie med ett nyskrivet förord av Kristina Sandberg.

"Inte sedan jag läste Rabelais har jag läst någonting så oförskräckt och modigt Bravo!" Henry Miller

Läs mer

Creme fraiche

Suzanne Brøgger

Creme fraiche

Om boken

I sin nya romanbiografi nytolkar Suzanne Brøgger en ödesdiger kärleksrelation från sjuttiotalet i form av en sammanskrivning av de tidigare romanerna Crème Fraîche, Ja och Transparence, som utkom 1978, 1984 och 1993.

Koral handlar om uppväxten i Thailand, franska älskare, ett experimenterande sexliv, frihetslängtan, livslust, desperation, förälskelse och ett sökande efter identitet.

Eller med författarens egna ord: "Varför ville jag skriva om mina tidigare romaner? Svaret är enkelt. För att jag ville berätta att kvinnor blir sinnessjuka när de blir förälskade. Bli den du är heter det i ett gammalt visdomsord om hemligheten bakom all utveckling. Vägen går genom litteratur, kreativitet och - kärlek. Men man vet inte om det när det sker. Först efteråt förstår man vad allt gick ut på. Jag ödelägger mina böcker för att säga ja till livet om och om igen - och jag har återkomponerat min livshistoria i ett nytt ljus."

Läs mer

Koral

Suzanne Brøgger

Koral

Om boken

Suzanne Brøgger har skrivit en samling krönikor och anteckningar om Norge! Hon har rest runt och samtalat med konstnärer och samhällsdebattörer för att komma på vad det är som gör just Norge så speciellt. Hon framhåller också de nordiska ländernas gemensamma potential: ett förenat Norden borde bli det nya! Men självfallet handlar det mer än om Norge, Norden och norska omeletter. Det handlar också om förhållanden och fenomen som präglar vår tid.

Med ålderns rätt sätter sig Brøgger på en hög barstol mitt i lokalen och iakttar den nya världen omkring sig. Så mycket av det gamla är nu borta och förbi. Många har svårt att navigera och känna igen sig i det nya och inte blir det bättre av att samhället till stor del har mist sin bildning och sin kultur.

Författaren Suzanne Brøgger ger sig själv rätten att flanera fritt, göra egna iakttagelser och framföra sina högst personliga åsikter. I sin nya bok Norsk Omelett bjuder hon på allt det som vi läsare har lärt oss att älska: den provocerande, den bildade, den belästa, den roliga och den alltigenom uppfriskande författarblicken.

Läs mer

Norsk omelett

Suzanne Brøgger

Norsk omelett

Om boken

När Suzanne Brøggers tredje bok, den självbiografiska Crème Fraîche, kom 1978 blev den hennes stora genombrott. Här skildrar hon dels sin uppväxt i Danmark och i Sydostasien, dels sina försök att forma livet efter sin egen vilja, livligt inspirerad av Henry Miller och hans erotiska frispråkighet. Ett inte helt lätt projekt. Men med sitt underbart målande och precisa språk lyckas hon ringa in kärlekens och vänskapens villkor ur en ung kvinnas perspektiv - om kärleken som förstör alla förhållanden och om den vänskap och erotik som räcker.

I samband med Brøggers 70-årsdag kommer nu denna feministiska bibel - och ständigt omdebatterade bok - i Norstedts klassikerserie med ett nyskrivet förord av Kristina Sandberg.

"Inte sedan jag läste Rabelais har jag läst någonting så oförskräckt och modigt ... Bravo!"
Henry Miller

Läs mer

Crème fraîche

Suzanne Brøgger

Crème fraîche

Om boken

Det är 1958 och en fin sommardag och familjen ska på utflykt till skogen. Om de bara kunde komma iväg. För morföräldrarna vill ju komma på te. Men de har ju inga tekoppar. Och finns det något te hemma?

De vuxna har svårt att få ihop ens det enklaste, som mat till barnen, och de tre barnen är för små för att klara sig själva. Mamman vill bara ta livet av sig och pappan vill resa till Asien och rädda tredje världen.

Men hur ska de rädda sig själva?

Suzanne Brøgger har en fantastisk förmåga att skriva dråpligt och skarpt på en och samma gång. Och lyckas alltid överraska sina läsare.
Den nya boken Till T betraktar hon som sin egentliga romandebut.

Läs mer

Till T

Suzanne Brøgger

Till T

Om boken

Fru Z skriver brev till Prinsen av Mogadonien, regent över ett rike namngivet efter en stark sömntablett. Från hennes skrivbord lämnas med jämna mellanrum en epistel som kommenterar sakernas tillstånd.

Fru Z går till räfst och rättarting med tidens anda och skräder inte orden: Vi lever i en kultur i förfall, en medieera styrd av pöbeln, ett samhälle utan intelligentia och utan kulturell elit. Fru Z skildrar medelmåttigheten, utan ilska och avsky, men i stor förundran och med det medlidande hon anser att den förtjänar. Hon önskar en bättre värld. Dessa förbättringar bör ske genom politisk reform, ekonomiskt ansvar, bildning och gott uppförande.

Breven formar sig till ett långt försvar för konsten, och riktar sig mot ett medieklimat som talar till de lägsta instinkterna. De är vältaliga, rappa och underhållande och kommenterar aktuella händelser i tiden. En klago- och nidsång till landet Mogadonien, som har många likheter med Danmark (och med Sverige också för den delen). Landet sover. Fru Z vill väcka det.

Läs mer

Brev till Prinsen av Mogadonien

Suzanne Brøgger

Brev till Prinsen av Mogadonien

Om boken

En lyrisk saga om den unga kvinnan Aziaydé som går i lära hos en äldre man som för henne in i erotikens värld. Allt hon upplever måste hon återberätta för honom. Slöjan är ett erotiskt epos om skrift och drift, om konstens kall och erotikens möjligheter.

När Aziaydé säljs till sofa-shejken Jafar blir hon en av hustrurna i hans harem. Hon får gå i lära hos honom där han både fysiskt och mentalt för henne in i erotikens värld. Hon blir snart hans favoritslavinna och han tvingar henne att roa honom, att ständigt överskrida gränser och skaffa sig nya erfarenheter. Men alla dessa upplevelser omvandlar hon sedan till berättelser som handlar om livet i palatset, om orgier, erotiska förvecklingar och vardagsliv. Där ingår skvaller och rykten om livet på det nordliga halvklotet, där kvinnor inte förstår att männen är mästare och där män inte kan ett skvatt om förförelse.
Bakom sin slöja är Aziyadé smart och taktisk och hon utvecklas till en erfaren och professionell berättare. Men det har också sitt pris. Med tiden känner hon sig alltmer ensam och övergiven, inte minst för att Jafars krav på hennes berättarkonst oavbrutet ökar. Det är som om han blivit beroende av hennes berättelser. Han vill hela tiden höra nya - och stunden närmar sig då Aziaydé måste lyfta sin slöja och avslöja sitt rätta ansikte. Vad händer när han till sist ser henne? Blir det ögonblicket, vilket Aziaydé befarar, då svärdet slutligen faller?
Slöjan är en prosalyrisk berättelse som elegant blandar lek och allvar, saga och samtid. Ingen annan än Suzanne Brøgger skulle så flyhänt kunna formulera frågan om vad som är konstens kall och erotikens möjligheter.

Läs mer

Slöjan

Suzanne Brøgger

Slöjan

Om boken

Som tjugofemåring flyttade Suzanne Brøgger in i en gammal skola i en by på västra Sjae;lland, som alltsedan dess varit hennes utsiktspunkt som författare. Sølve var namnet på en gammal gård, som fanns där innan skolan byggdes. I denna fascinerande blandning av memoar, dagbok, samtidskommentar och historisk skildring berättar Suzanne Brøgger inte bara om sitt eget liv i byn, sitt hus och sina grannar, utan om byns hela historia ända tillbaka till stenåldern, samtidigt som hon ser sig om och oroas över nya tendenser i det danska samhället, inte minst den tilltagande främlingsfientligheten. Michel de Montaigne myntade begreppet "essä" redan på 1500-talet, och det kan läsas både som "försök" och "prövning". Alltså att pröva både sig själv och sin omvärld i personligt hållna texter. Suzanne Brøggers kan sägas vara en essäbok i denna ursprungliga mening, självprövande, resonerande, berättande. Suzanne Brøgger är en av Danmarks främsta författare, och har blivit känd för en svensk publik med sina essäer och självbiografiska romaner om kärleken och det moderna samlivets problem: Crème fraîche, Ja, Transparence och släktromanen Jadekatten.

Läs mer

Sølve

Suzanne Brøgger

Sølve

Nyheter

Foto: Spencer Ostrander, Isak Hoffmeyer

26 augusti 2019

Stora utländska författarnamn på årets bokmässa

Nyheter