Suzanne Brøgger och Daniel Galera till bokmässan i Göteborg

Foto: Isak Hoffmeyer, Henrique Fanti

Datum

6 September 2018

Foto

Isak Hoffmeyer, Henrique Fanti

Till Bok- och biblioteksmässan den 26-29 september kommer danska Suzanne Brøgger, aktuell med essän Norsk omelett, och brasilianska Daniel Galera, aktuell med romanen Tjugo över midnatt.

Daniel Galera, aktuell med romanen Tjugo över midnatt, fick sitt internationella genombrott med sin tredje roman, Med blod i skägget (på svenska 2014) som även belönades med ett av de främsta brasilianska litterära priserna, Premio São Paulo de Literatura. 2013 utsågs han av tidskriften Granta till en av de bästa unga brasilianska författarna i sin generation. Förutom sitt författarskap har han också översatt författare som Jonathan Safran Foer, Zadie Smith och Irvine Welsh till brasiliansk portugisiska. Galera bor sedan många år i Porto Alegre.

Suzanne Brøgger är aktuell med Norsk omelett, en samling krönikor och anteckningar om Norge, vad det är som gör landet så speciellt och om förhållanden och fenomen som präglar vår tid. Brøgger är en av Danmarks främsta författare och medlem av Danska Akademien. Hon är känd för sina essäer och självbiografiska romaner om kärleken och det moderna samlivets problem, bland annat Crème fraîche, Ja, Transparence och släktromanen Jadekatten.

Relaterat

Om boken

Suzanne Brøgger har skrivit en samling krönikor och anteckningar om Norge! Hon har rest runt och samtalat med konstnärer och samhällsdebattörer för att komma på vad det är som gör just Norge så speciellt. Hon framhåller också de nordiska ländernas gemensamma potential: ett förenat Norden borde bli det nya! Men självfallet handlar det mer än om Norge, Norden och norska omeletter. Det handlar också om förhållanden och fenomen som präglar vår tid.

Med ålderns rätt sätter sig Brøgger på en hög barstol mitt i lokalen och iakttar den nya världen omkring sig. Så mycket av det gamla är nu borta och förbi. Många har svårt att navigera och känna igen sig i det nya och inte blir det bättre av att samhället till stor del har mist sin bildning och sin kultur.

Författaren Suzanne Brøgger ger sig själv rätten att flanera fritt, göra egna iakttagelser och framföra sina högst personliga åsikter. I sin nya bok Norsk Omelett bjuder hon på allt det som vi läsare har lärt oss att älska: den provocerande, den bildade, den belästa, den roliga och den alltigenom uppfriskande författarblicken.

Läs mer

Suzanne Brøgger

Norsk omelett

Om boken

I ett Porto Alegre som är lamslaget av en outhärdlig värmebölja och en oändlig bussförarstrejk, och där våldet på gatorna ökar, återser tre vänner varandra efter femton år.

Det är Aurora, biologidoktorand på universitetet i São Paulo som vill tillbaka till naturen, Emiliano, frilansande journalist som under många år förnekade sin homosexualitet men som nu kommit ut, samt Antero, förr avantgardistisk konstnär, numera framgångsrik reklamman som lever småborgerligt familjeliv med sin hustru. I slutet av 1990-talet ingick de i redaktionen för det kultförklarade webbfanzinet Orangotango, som startats av deras vän Andrei Dukelsky, Duque kallad. Duque, som levt tillbakadraget sedan dess, har rånmördats och de tre vännerna ska nu gå på hans begravning.

I olika kapitel berättar de sin historia i jag-form, sina barndomsminnen men också det som sker under och efter begravningen. Emiliano har fått i uppdrag att skriva en biografi över den nyligen bortgångne Andrei och hans efterforskningar blir också ett slags mordundersökning - för det visar sig att Duque, delvis levde ett dubbelliv.

Läs mer

Tjugo över midnatt

Daniel Galera

Tjugo över midnatt

Relaterade artiklar

Foto: Spencer Ostrander, Isak Hoffmeyer

26 augusti 2019

Stora utländska författarnamn på årets bokmässa