Svagt positiv

Författare

Anna-Leena Härkönen

Översättare

Tarja Salo Saarvanto

Svagt positiv

Svenska

2003-09-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Tarja Salo Saarvanto

Författare

Publiceringsdatum

2003-09-23

Bokinformation

Originaltitel

Heikosti positiivinen

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113011400

Antal Sidor

214

Vikt (kg)

0.406

Höjd (mm)

220

Böcker av författaren

Om boken

Nej tack är en rå och humoristisk roman som oförskräckt slår ner på de ömma punkterna i ett ihoptorkat och avsomnat äktenskap.

Heli och Matti är i fyrtioårsåldern, har en dotter på tretton och har varit gifta i många år. Heli är fortfarande mycket förälskad i Matti. Men Matti har tappat lusten. Aldrig vill han ha sex längre. Han sitter bara framför datorn i ett par gamla mysbrallor. Det närmaste de kommit intimitet på senare år är en liten kram.
"Inte i kväll, älskling", blir svaret när Heli - mer eller mindre direkt - gör ett närmande. Hon känner sig alltmer förödmjukad. Inte sällan slutar det med gräl.
Vart tog lusten vägen? När började de prata förbi varandra? "Hur var din dag?" Svalt, som om de var ytligt bekanta.
Heli drivs i sin förtvivlan in i en otrohetsaffär som hon egentligen inte önskar. Matti får veta och Heli avslutar förhållandet. Men kan de fortfarande hitta tillbaka till varandra, eller är relationen bortom all räddning?
Nej tack är en rolig och självutlämnande roman om ett tabubelagt ämne. Humorn är lakonisk och svart - vilket hör till Härkönens kännetecken. Boken vänder på de traditionella könsrollerna och tar upp ett ämne som har hög aktualitet. Men det är också en roman om kärlek. Kärlek utan sex och sex utan kärlek.
Detta är en bok med hög igenkänninngsfaktor, men inget för den pryda. Den är befriande öppen både i tilltal och ämne och har blivit en stor succé i Finland.

Läs mer

Anna-Leena Härkönen

Nej tack

Om boken

Anna-Lena Härkönen skildrar öppet, ärligt och med mycket svart humor i denna självbiografiska roman de konfliktfyllda känslor som moderskapet innebär. En berättelse om en svart period i författarens liv då hon var på gränsen till galenskap. Anna-Lena Härkönens självbiografiska roman skildrar författarens snåriga väg till moderskapet. Berättelsen inleds med en självsäker och frihetsälskande kvinna som inte vill ha barn och som skriver på ett tv-manus om barnlöshet. Men under resans gång överrumplas hon av en våldsam längtan efter barn. Graviditetstestet visar sig vara svagt positivt och hon går igenom två missfall innan hon lyckas bli gravid en tredje gång. Under graviditetens sista skede blir hon inlagd på sjukhus. Till sist går hon igenom ett akut kejsarsnitt och föder sin lilla son några veckor för tidigt. Tröttheten är förlamande och amningen har svårt att komma igång. Trots detta och mot sin vilja skickas hon hem för tidig från BB. Hon tappar livslusten och börjar fantisera om att avsiktligt eller kanske oavsiktligt döda barnet. Hur lätt skulle det inte vara att trycka kudden över den nyföddes ansikte eller helt enkelt tappa honom i golvet? Anna-Lena Härkönen beskriver med svart humor och självironi de konfliktfyllda känslor som moderskapet innebär.

Läs mer

Svagt positiv

Anna-Leena Härkönen

Svagt positiv