Ockupanterna

Författare

Thomas Kanger

Ockupanterna

Svenska

2005-07-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Författare

Publiceringsdatum

2005-07-28

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113014357

Antal Sidor

359

Vikt (kg)

0.641

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

En man med många hemligheter försvinner från radarn och hans arbetsgivare - ett amerikanskt vapenföretag - tänker inte låta honom komma undan. Samtidigt sker ett brutalt mord i Västerås. De båda händelserna hänger ihop på ett ödesmättat vis.

När den 62-årige advokaten Auster Foggs son dödas i krigets Afghanistan, beslutar han sig för att göra upp räkningen både med sitt eget liv och med sin arbetsgivare, det världsomspännande vapenföretaget. Det tar honom ut på en jakt över hela den amerikanska kontinenten och vidare till Vietnam, för att hitta svaret på en dold hemlighet.

Samtidigt skjuts en väktare med en mördares kula på Ikeas parkeringsplats i Västerås. Kriminalinspektör Elina Wiik sugs obönhörligen in i fallet, trots att hon dragit sig tillbaka som skrivbordspolis. Och i en sliten lägenhet i Stockholm sitter den försupne vildhjärnan Espen Krogh och väntar på att något skall hända.

Den brett anlagda spänningsromanen Drakens år tar oss över flera världsdelar, där historien skrivs av starka människoöden och en längtan efter både rättvisa och hämnd.

Detta är den första delen i en planerad trilogi, där Kanger låter sin "gamle" hjälte Krogh spela huvudrollen - eller snarare vara en bricka i stormakternas spel.

Läs mer

Thomas Kanger

Drakens år

Om boken

Detta är den femte boken om kriminalinspektör Elina Wiik. Det är mars 2005. Elina återvänder till Västerås och sitt arbete på polisen där, trots en antydan om en ny tjänst hos rikskrim. Det är i alla fall hennes intention ända tills hon står innanför polishusets dörr. Då fattar hon ett nytt beslut - hon vänder tvärt, öppnar dörren och ger sig iväg på en lång resa med bil genom Europa.

Hon hamnar slutligen i Italien, närmare bestämt i den lilla staden Monte Angelo i Tarantobukten. Där finner hon platsen där hon bara kan vara, och vandra i de vackra bergen, som omger staden.
Det är också på stranden nedanför Monte Angelo hon möter kärleken, eller kanske snarare den våldsamma passionen. Hon blir blixtförälskad och inleder ett förhållande med Alex Niro, en man som tillfälligt bosatt sig i staden. De umgås varje dag, men en av dessa vackra dagar beger hon sig till huset där han bor och finner dörren olåst. Där innanför ligger Alex död, mördad, i en stor blodpöl. Elinas liv slås i spillror.
Hon återvänder till Sverige, där hon efter ett nervsammanbrott skrivs in på sjukhus. Efter ett par veckor på sjukhuset upptäcker hon att hon blivit gravid under vistelsen i Monte Angelo.
Elina bestämmer sig för att föda barnet, en flicka - Minna. Men vem var Alex Niro, mannen, som också är
far till hennes barn, och varför ville någon mörda honom? Vem - eller vilka - är hans mördare? Hon erinrar sig blicken hon mötte från en flicka under gatlyktan på piazzan en regnig natt. Det fanns något i den. Det är nu Elina börjar jakten på svar och på den eller dem som mördade hennes älskade. En ny lång resa, som leder henne på allt farligare vägar, där hon tvingas passera många gränser, inte minst för sig själv, på väg mot sanningen.
En mycket spännande fortsättning på berättelsen om Elina Wiik, som kanske visar att hennes resa bara
har börjat.

Läs mer

Gränslandet

Thomas Kanger

Gränslandet

Om boken

Terrorister belägrar staden Korsör i Danmark. Alla invånare tas som gisslan och beordras att stanna inomhus. Stridsvagnar spärrar utfarterna och förhindrar effektivt varje försök att närma sig staden. Vad vill ockupanterna? Vilka är de? Vem står bakom dem? Espen Krogh, med förflutet som polis och gisslanförhandlare, kallas in för att undsätta gisslan. Hans mål är att ta sig in i staden och förhandla med terroristerna. Men för varje timme blir såväl ockupanterna som den danska regeringen och opinionen allt otåligare. Och i den belägrade staden finns en person som har bestämt sig för att försöka slå tillbaka. Ockupanterna är en fristående thriller i högt tempo, och med samma verklighetstrogna beskrivningar av polisarbete som gjort journalisten Thomas Kangers böcker om Elina Wiik så omtyckta.

Läs mer

Ockupanterna

Thomas Kanger

Ockupanterna

Om boken

Less på det dagliga rutingörat vid Västeråspolisen tar sig Elina Wiik an ett 25 år gammalt mordfall som snart ska preskriberas. Men tiden är knapp och ledtrådarna få. Och hon är inte den enda som är på jakt efter samma gåtas lösning. Någon följer henne i spåren...

Efter att så framgångsrikt ha löst fallet med flyktingsmugglarna i Den döda vinkeln är Elina Wiik tillbaka i rutinarbetet och gnetandet bland kollegerna vid Västeråspolisen. Hennes insats i det förra fallet fällde Säpochefen och gjorde henne återigen till hjältinna och mediernas älskling. Men bland kollegerna i Mordgruppen möter hon bara samma missunsamhet och brist på utmaningar som tidigare. Hennes gamla antagonist, Egon Jönsson, är nu chef och han motarbetar henne ständigt.

Så kommer chocken när hennes gamle mentor, Oskar Kärnlund, drabbas av en plötslig och livshotande infarkt. På sjukbädden anförtror sig Kärnlund åt henne och berättar om ett gammal olöst mordfall som plågat honom under alla år och som snart ska preskriberas.

I ett försök att fly den trista verkligheten beslutar sig Elina för att lösa det nästan 25 år gamla mordet. Hon har trettio dagar på sig. Det blir en kamp mot klockan som tar henne bakåt i tiden i försöken att komma sanningen på spåren.
Vem var den mördade kvinnan egentligen? För att hitta mördaren måste hon först förstå vem offret var. Och vad hände med kvinnans fem månader gamla bebis? Trots intensivt sökande hittades aldrig barnet.
Samtidigt ger sig två personer av från en annan plats på jakt efter samma svar. Vem hinner först? Och klockan tickar...

Thomas Kangers fjärde bok om Elina Wiik vid Västeråspolisen är tätare och mer psykologiserande än de tidigare och vilar på en omsorgsfullt vävd intrig, där ingenting är vad det ser ut att vara. Med långsamt, metodiskt pusslande och snabba oväntade vändningar för Kanger läsaren allt närmare det överraskande slutet.

Läs mer

Söndagsmannen

Thomas Kanger

Söndagsmannen

Om boken

Ett brutalt mord på ett ungt par gör att Elina Wiik kommer hänsynslösa flyktingsmugglare på spåren. De verkar ha kontakter långt upp i det svenska rättsystemet, frågan är bara hur långt? Ett ungt par hittas brutalt avrättade i en skog utanför Västerås. I den sanka marken bredvid kropparna hittar polisen en videokamera som mördaren inte sett. Annika Lilja har filmat sin mördare - men ur en död vinkel. Bara benen och fötterna på gärningsmannen syns. Vem slog ihjäl Annika och Jamal Al-Sharif? Varför? Övertygade om att dådet har samröre med internationell terrorism och att förövarna flytt landet, lägger Säpo ned utredningen. Men för Elina Wiik är fallet inte löst. För många frågor återstår att besvara. Vem läcker information till tidningarna som gör att asylsökande får stanna? Vad har hänt Jamals kusin, som försvunnit på flyktingtraden någonstans i Europa? Wiiks efterforskningar leder henne till Lettland, knutpunkten för den illegala flyktingtrafiken från Mellanöstern. Där slutar spåren efter Jamals kusin. Och jakten på den verklige mördaren kan börja. Den döda vinkeln är Thomas Kangers tredje thriller i serien om Elina Wiik vid Västeråspolisen. Precis som i de tidigare bottnar handlingen i verkliga händelser och polisens arbete beskrivs med stor kunskap och trovärdighet.

Läs mer

Den döda vinkeln

Thomas Kanger

Den döda vinkeln

Om boken

Wiljam Åkesson, socialdemokraternas starke man i Västerås, hittas brutalt mördad hemma i sin villa på pensionsdagen. Inget i hans stillsamma liv talar för att någon kunde hata honom så djupt. Vid samma tidpunkt bestämmer sig A-lagaren Olavi Andersson för att sluta dricka och ordna upp sitt liv. Han har saker han måste göra innan han dör. Elina Wiik och Västeråspolisen famlar i blindo efter motiv och ledtrådar när så ett nytt mord inträffar, denna gång i Göteborg. Det visar sig att samma pistol har använts vid båda morden. I jakten på dubbelmördaren leder spåren tillbaka till kalla krigets dagar, IB och registreringen av kommunister. Elina uppdagar inte bara obehagliga sanningar om folkhemmets mörka sidor, utan även om sig själv och sina närmaste ... Snart inser hon att ett tredje offer står på tur. Frågan är bara vem som hinner först fram, Elina Wiik eller mördaren?

Läs mer

Sjung som en fågel

Thomas Kanger

Sjung som en fågel

Om boken

Det här är första delen i en ny serie kriminalromaner med den kvinnliga kriminalassistenten Elina Wiik som huvudperson. En brand anläggs i Folkets hus i Surahammar. Av en slump sover vaktmästaren över och blir innebränd.Genom ett vittnesmål riktas misstankarna mot Ismail, en invandrare som driver en av ortens pubar. Han saknar alibi och har dessutom ett starkt motiv genom att en nyöppnad pub i just Folkets hus håller på att konkurrera ut honom. Ismael döms också till fängelse. Elina Wiik kopplas bort från fallet och får i stället ta hand om fallet med en person som rapporteras saknad. Mannen verkar vara en oförvitlig familjefader, djupt engagerad i en frikyrklig rörelse. Men Elina börjar snart misstänka att det finns dolda hemligheter i familjen och misstankarna förstärks när mannen hittas mördad. När hon sedan upptäcker att en av sönerna i familjen är huvudvittnet mot Ismail och att det finns uppenbara orimligheter i utredningen, inser hon att ett justitiemord begåtts. Hon kopplar ihop de båda fallen, vilket leder till starkt missnöje från några av hennes kollegor och också utsätter henne själv för livsfara

Läs mer

Första stenen

Thomas Kanger

Första stenen