Emilie och Voltaire

Författare

David Bodanis

Översättare

Ruben Elmqvist

Emilie och Voltaire

Svenska

2007-04-03

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Översättare

Ruben Elmqvist

Författare

Publiceringsdatum

2007-04-03

Bokinformation

Originaltitel

Emilie and Voltaire: Love Story of the Enlightenment

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113014715

Antal Sidor

387

Vikt (kg)

0.567

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

140

Böcker av författaren

Om boken

Historien om världens mest kända ekvation E=mc² är en utmärkt fackbok som på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklarar komplicerade fysikaliska samband så att läsaren verkligen får ett grepp om vad det handlar om. I övrigt är det här ett fascinerande stycke vetenskapshistoria där läsaren möter en rad fängslande gestalter: Einstein, Emilie Du Chatelet (Voltaires älskarinna som spelade en avgörande roll för att bestämma vad massa egentligen är), Michael Faraday (en enkel bokbindarlärling som bidrog till vår förståelse av magnetism och kraftfält) och många andra som offrat all sin kraft och energi för att förklara hur världen fungerar. David Bodanis är amerikan, bosatt i England sedan många år. Han har undervisat på universitet i Oxford och skrivit en rad böcker, bland annat bästsäljaren The Secret House.

Läs mer

David Bodanis

E=mc2

Om boken

Vi träffade dem första gången i Bodanis bästsäljare E=mc2 mc , den briljanta matematikern
Emilie du Châtelet och den äldre och försupne Voltaire, som diskuterade, tänkte och älskade med samma energi. Deras kärlekshistoria varade i många år, en storslagen och passionerad berättelse.

Emilie du Châtelet, 1706 - 1749, var en av sin tids största tänkare och har kommit att utöva ett stort
inflytande på historien och senare tiders vetenskapsmän, däribland Einstein. Emilie blev tidigt bortgift
men vägrade låta sig stängas in av äktenskap och barnafödande. Hon hade en rad älskare och slutade
aldrig att syssla med sina favoritämnen, matematik och fysik. En dag i början av 1730-talet träffar hon
dramatikern, filosofen och upprorsmannen Voltaire, Francois-Marie Arouet, på operan och de blir blixtförälskade i varandra. De beslutar sig för att fly världen och ägna sig åt väsentligheter - sin forskning, sitt skrivande och varandra. De slog sig ned på hennes slott Cirey i Champagne och etablerade där ett centrum för franskt litterärt och filosofiskt liv. Där levde och arbetade de under flera år. Hon gav den gamle alkoholiserade filosofen nytt liv, introducerade honom för Newtons arbete och gav honom livslusten åter.
Han undervisade henne i filosofi och presenterade henne för många av Europas stora tänkare.
På våren 1749 blev Emilie gravid och insåg då att hon inte skulle överleva ännu en barnafödsel. Hon
arbetade oförtrutet vidare, i dubbla skift, med kommentarena till sin översättning av Newtons Principia.
Hon blev klar strax innan värkarna satte igång och dog sedan i barnsängsfeber.
På sitt alldeles egna och oerhört effektiva sätt väver David Bodanis ihop anekdoter, vetenskap och skvaller
med den stora historien om den franska Upplysningen. En bullrande och bländande saga om den stora
passionen!

Läs mer

Emilie och Voltaire

David Bodanis

Emilie och Voltaire

Om boken

I E=mc2 förklarade David Bodanis med en lika lätt som lärd hand hur världens mest berömda ekvation kommit till. Nu återkommer han med elekticitetens historia och beskriver den magiska, osynliga kraften som håller samman och driver hela vår värld. Länge hade ingen en tanke på att elektriciteten kunde vara användbar. Under århundraden sågs den mest som en märklig bieffekt - det blixtrade till lite grann när man gnuggade två föremål mot varandra, mer var det inte. Tills Alessandro Volta på 1790-talet i ett slag släppte lös en formidabel störtflod av forskning, kunskap och uppfinningar. Kraften som tidigare setts som obrukbar och meningslös visade sig ligga till grund för allting! Från atomkärnans uppbyggnad till hur vår mänskliga hjärna fungerar. Genom att tämja den kraften har vi skapat en underbar värld - med bergochdalbanor och radar, digitala nätverk och psykofarmaka. Allt är möjligt med el. David Bodanis bjuder på en omtumlande berättelse. Skrönor, amorösa eskapader, egon, genier och bedragare genom vetenskapshistoriens svindlande lopp: den store visionären Michael Faraday, fattigsonen som blev Englands mest framstående fysiker; Alexander Bell, som uppfann telefonen så han kunde lägga an på sin stora kärlek, den döva Mabel; Thomas Edison, minst lika bra på att stjäla patent som på att uppfinna egna och Alan Turing, kodknäckaren vars arbete beredde marken för dagens datorer och många andra. Elektricitet är en laddad upptäcktsresa, från den första telegrafkabeln över Atlanten till eldstormens Hamburg under andra världskriget, över det mänskliga nervsystemet, e-posten och universums födelse, skriven av populärvetenskapens mästare!

Läs mer

Elektricitet Historien om universums mäktigaste kraft

David Bodanis

Elektricitet Historien om universums mäktigaste kraft

Om boken

E=mc² är en utmärkt fackbok som på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklarar komplicerade fysikaliska samband så att läsaren verkligen får ett grepp om vad det handlar om. I övrigt är det här ett fascinerande stycke vetenskapshistoria där läsaren möter en rad fängslande gestalter: Einstein, Emilie Du Chatelet (Voltaires älskarinna som spelade en avgörande roll för att bestämma vad massa egentligen är), Michael Faraday (en enkel bokbindarlärling som bidrog till vår förståelse av magnetism och kraftfält) och många andra som offrat all sin kraft och energi för att förklara hur världen fungerar. Det här är med andra ord en bok i samma genre som Simon Singhs Fermats gåta.

Läs mer

E=mc²

David Bodanis

E=mc²