Det tystade samtalet

Författare

Jurgen Reeder

Det tystade samtalet

Svenska

2010-01-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Debatt

Författare

Recensionsdag

2010-02-01

Publiceringsdatum

2010-01-18

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113026459

Antal Sidor

244

Vikt (kg)

0.414

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

196

Bredd (mm)

144

Böcker av författaren

Om boken

I snart hundra år har människor fått hjälp att finna vägar ur sitt själsliga lidande genom psykoterapi. Idag vill man dock ersätta den psykodynamiska terapin med kognitiv beteendeterapi och mediciner.

Sveriges viktigaste institution för psykodynamisk psykoterapi har lagts ner. Sex terapiutbildningar har fråntagits sina examensrätter. Nya riktlinjer för behandling av psykiska problem inom primärvården medför att patienternas val kommer att vara begränsat när de söker hjälp för problem med ångest eller depression.
Jurgen Reeder frågar varför en metod och ett sätt att se på människan som i ett helt århundrade betytt så mycket och hjälpt så många nu håller på att ställas helt utanför den offentliga vården. Vad händer med vår mänskliga självförståelse när teknologier tillåts ersätta de psykodynamiska sättet att möta människors problem med förståelse? Och varför kan inte ett bredare utbud av metoder få finnas som gör det möjligt att anpassa behandlingen efter den unika personens förutsättningar?
Det tystade samtalet handlar inte bara om vad som äger rum i psykoterapeuternas mottagningsrum, utan lika mycket om det samtal som sträcker sig alltifrån vårdens etiska överväganden till en politisk diskurs som drar sig för att beröra de värderingar som borde utgöra politikens bas.

Läs mer

Jurgen Reeder

Det tystade samtalet