Stora boken om barn

Författare

Kristina Hofsten

Lena Lidbeck

Mia Coull

Stora boken om barn

Svenska

2012-08-13

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Hälsa

Författare

Recensionsdag

2012-09-12

Publiceringsdatum

2012-08-13

Formgivare omslag

Sebastian Wadsted

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage, Inbunden

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113040592

Antal Sidor

512

Vikt (kg)

1.9

Ryggbredd (mm)

51

Höjd (mm)

266

Bredd (mm)

200

Böcker av författaren

Om boken

150 000 föräldrar har köpt Stora boken om barn. Genom en total omgörning med nya kapitel om trots och uppfostran, amning och flaskmatning samt barns utveckling flyttar boken in hos 2010-talets föräldrar.

Det är de många läsarna som gjort Stora boken om barn till det svenska standardverket om barn. Nyblivna föräldrar har funnit kunskap och trygghet i bokens texter, och den har blivit en del av familjens vardag från befruktning till skolstart. Här finns allt du behöver veta om barn: graviditet, förlossning, inre utveckling och mognad, sjukdomar, utrustning, försäkringar, familjerätt, konsumenträtt och så vidare.

Första upplagan av Stora boken om barn kom 1995, hyllades av kritikerna och kallades bland annat för "En bibel för föräldrar". Boken har genom alla år uppdaterats och granskats av experter. Inför denna upplaga lät vi de riktiga experterna, småbarnsföräldrarna, tycka till om vad som behövde förändras. Resultatet blev ett antal nya kapitel om allt från uppfostran till mat, dessutom har form och redigering gjorts om från grunden. Efter det har ett tjugotal svenska experter, barnläkare såväl som jurister, granskat boken till sista kommatecknet.

Resultatet är den mest moderna och omfattande boken om barn som finns i Sverige.

Läs mer

Kristina Hofsten, Lena Lidbeck, Mia Coull

Stora boken om barn

Om boken

"Han har kommit i trotsåldern" suckar vi föräldrar när barnet plötsligt blir sturigt, avigt, trotsigt eller ilsket, ja allmänt omöjligt. Som om det fanns en enda trotsålder! I själva verket består livet av många olika perioder av trots. Och väl är det. Trots leder till mognad och utveckling. Man kan faktiskt säga att trots och utveckling går hand i hand, att båda behövs.

Det är alltså inget fel när barnet plötsligt är på tvärs. Däremot kan det vara väldigt jobbigt. Det som fungerade så bra tidigare, fungerar plötsligt inte alls. Vi känner inte igen barnet. Vi oroar oss för hur vårt jobbiga barn kommer att fungera tillsammans med andra barn och med vuxna, hur det kommer att bli bemött. Vi anklagar oss själva för att vi har varit för eftergivna eller för stränga. Vi känner oss misslyckade som föräldrar och plågas av dåligt samvete. Vi drömde ju om att bli förstående, mogna och kloka föräldrar och så står vi där och skriker, straffar, hotar och bär oss åt som en 3-åring vi med.
Vi trotsar i perioder genom hela livet, sätter oss på tvären och säger nej, jag vill inte! Fast vi säger det på olika sätt i olika åldrar. Redan under det första levnadsåret har bebisen sina "trotsperioder" och trotsåldern vid 2-3 år känner vi alla till. Nya perioder av trots och utveckling inträffar ungefär vid 4 år, 6 år, 9 år, 12 år och naturligtvis i tonåren. Också graviditeten är en tid av omställning och ifrågasättande för både kvinnan och mannen. Och vad är 30- och 40-årskriserna annat än trotsperioder? Den här boken handlar om trotsperioderna under barndomen fram till tonåren, samt under graviditeten. I boken finns mängder av citat, många från brev som skickats till Vi Föräldrars frågespalt Fråga Malin.
Trotsboken kom första gången 2001 och blev snabbt en stor framgång. Responsen från föräldrarna har varit enorm. När man är mitt inne i en "föräldra-barn-kris" är det skönt att få veta att man inte är ensam om problemen och att få handfasta råd. Och det är skönt att få skratta lite.

Läs mer

Trotsboken

Malin Alfvén, Kristina Hofsten, Lukas Möllersten

Trotsboken

Om boken

Det är fullständigt rimligt att man som nybliven förstagångsförälder känner viss osäkerhet. Barnet verkar så ömtåligt, och ingenting har man gjort förr! Men man kan ju inte ringa BVC stup i kvarten (på kvällar och helger har de ju dessutom stängt), och vänner och bekanta med barnerfarenhet finns inte heller alltid till hands (de kan dessutom tröttna vid det femte samtalet samma kväll!).
I Bebishandboken ges dock svar på det mesta. Här finns massor av matnyttig och praktiskt tillämpbar information till nya föräldrar med barn upp till cirka ett år. Svar på alla de vanligaste frågorna om amning, hygien, hälsa, mat och vikt, spädbarnsmassage, skrik, stimulans och aktiviteter, sömn etc.
Några exempel: Hur vet jag att babyn som ammas får i sig tillräckligt? Hur kurerar jag mjölkstockning? Finns det något knep vid nagelklippning? Varför ska man vaccinera? Vilka är symtomen på komjölksallergi? Hur ger man massage mot magsmärtor? Kan vi resa till Thailand med vår 4-månaders dotter?

Bebishandboken är skriven av två verkligt kunniga personer på området: Marianne Rydin är barnmorska och barnsköterska och driver sedan mer än 10 år BVC i Dalen i Stockholm. Lena Lidbeck är frilansjournalist och har skrivit om graviditet, förlossning och barns behov under många år. Lena är en av de två huvudförfattarna till Stora boken om barn (3:e upplagan 2002). Hon har också givit ut Spädbarnsmassage (2002) i vilken Marianne också medverkar.

Läs mer

Bebishandboken

Lena Lidbeck, Marianne Rydin

Bebishandboken

Om boken

När du är på jobbet känner du att du borde vara med barnen. När du är hemma känner du att du borde jobba lite mer. Många föräldrar har dåligt samvete för stort som smått, de tycker att de inte räcker till som föräldrar och är otroligt självkritiska. Alla vill vi vara världens bästa förälder.
Frågan är bara: Hur är man då?

Tagga ner! är boken som avslöjar att du faktiskt blir en mycket bättre förälder om du inte är så perfekt, utan nöjer dig med att vara en lagom bra förälder. Om du accepterar att du ibland hämtar klockan halv sex på dagis, serverar hämtpizza, blir arg på ditt barn när det vägrar klä på sig eller säger till barnet att du inte hinner leka för att middagen måste lagas.

Medan vi föräldrar går omkring med ont i magen för att vi är dåliga föräldrar, iakttar barnen oss. De ser att vi blir arga eller ledsna och att vi gör fel. De lär sig att man kan bli arga på varandra och sedan bli vänner igen. Att man kan göra fel och vara älskad i alla fall. Kort sagt: barnen lär sig vad det är att vara människa.
Om vi föräldrar gillar oss själva trots att vi inte är perfekta, så kan barnen också känna att de är okej fast de misslyckas ibland.

Tagga ner! handlar om att de lagom bra föräldrarna är bäst - för sig själva men framför allt för barnen. Den blandar resonerande texter med föräldraintervjuer och beskriver både vardagliga och svåra situationer. Med den förlåtande glimten i ögat är den så långt från pekpinnar och måsten man kan komma. Använd den som en vän att återkomma till när prestationsprinsessan eller -prinsen sätter in.
Du kan också bli en bra förälder, det vill säga en som inte är så perfekt utan lagom bra!

Läs mer

Tagga ner!

Malin Alfvén, Kristina Hofsten

Tagga ner!

Om boken

En bok full med inspirerande barnvaktstips. Inte bara avsedd för mor- och farföräldrar utan för alla som någon gång är barnvakt och inte kommer på något roligare än att läsa en saga och sätta på Bolibompa. Sådan är Barnvaktsboken.

Att vara barnvakt är kul och utvecklande, vare sig man är ung, medelålders eller gammal - men vad gör man när man läst de roliga barnböckerna, kollat favoritfilmen och ritat?
I Barnvaktsboken finns massor av tips på vad man kan göra. Allt utifrån ledorden enkelt, roligt och lärorikt. Författarna, lågstadieläraren Kerstin Sterner och journalisten Lena Lidbeck, uppmuntrar till skapande utan mallar och förlagor. Alla ska kunna vara med - barnen är från 2 år och uppåt.
Boken är indelad i elva kapitel:
- Mat
- Tyg och garn
- Papper
- Natur
- Spel och lekar
- Pyssel
- Måla och rita
- Bygga och utforska
- Språk, fingerlek, rim och ramsor
- Sång och musik
- Trolleri, magi och gåtor

Aktiviteter med barn kan vara det allra enklaste som att gå och handla, laga mat, ta en promenad i parken, läsa en saga eller prata om livet. Men det kan också vara att plocka fram papper och penna, sax och lim, kritor och målarfärg, tyg och garn och göra … Ja, vad gör man?
Det får du veta på 96 sprängfyllda sidor. Här finns illustrationer, texter och foton som visar vad du kan göra. Aldrig har barnen eller barnvakten haft så roligt.

Läs mer

Barnvaktsboken

Lena Lidbeck, Kerstin Sterner, Lisa Zachrisson

Barnvaktsboken

Om boken

Allt du behöver veta om din graviditet, serverat på ett lättfattligt och snabbt sätt. Att få svar på just din fråga tar bara en minut. Så sammanfattar man bäst Graviditetshandboken.
Den nya delen i serien Nya bebishandboken och Nya småbarnshandboken.

Att vänta barn är att ha många frågor och det gäller oavsett om man väntar sitt första barn eller sitt tredje. Ingen graviditet är den andra lik. Därför har journalisten Mia Coull och barnmorskan Christina Wahlström samlat de vanligaste frågorna som Christina möter i sin vardag på Mama Mias mödravårdsmottagning.
Till exempel:
- Vilka är de vanligaste tecknen på graviditet?
- Från vilken dag räknas graviditeten?
- Jag har ett litet spädbarn och har nu blivit gravid igen, kan jag fortsätta att amma min bebis?
- När är det dags att berätta för människor i min omgivning att vi ska ha barn?
- Kan en blivande pappa bli sympatigravid?
- Vad händer vid första besöket på mvc?
- Varför är sjukdomar i släkten viktiga att känna till?
- När börjar man lyssna efter barnets hjärtljud?
- Hur vet jag att barnet mår bra i magen?
- Finns särskilda mvc:n för samkönade föräldrapar?
- Hur upptäcks tvillingar?
- Varför ömmar brösten i början?
- Varför blir luktsinnet känsligare när man väntar barn?
- Vad kan små blödningar bero på?
- Varför får man halsbränna?
- Varför är folsyra viktigt för en gravid kvinna?
- Hur kan jag lindra illamåendet?
- Vad kan lindra bäckensmärta?
- Vad händer vid det rutinmässiga ultraljudet?
- Vad är ett så kallat KUB-test?
Graviditetshandboken besvarar sammanlagt 370 frågor. Den är pedagogiskt indelad i olika kapitel som Barnet i magen, Graviditetsbesked, Berätta på jobbet, Hos mödravården med flera. Och den är naturligtvis utrustad med register så att läsaren lätt ska hitta det den söker.
Graviditetshandboken är faktagranskad av experter, lätt att ha med sig och läsa på väg till och från jobbet och faktaspäckad. Boken går från graviditetsbesked fram till att det är dags att föda.

Läs mer

Graviditetshandboken

Mia Coull, Christina Wahlström

Graviditetshandboken

Om boken

Redan en nyfödd bebis har koll på vad som är viktigt här i livet - nämligen mat … När barnet läggs på sin mammas mage börjar det på eget initiativ kravla sig upp mot bröstet. Den långa matresan har börjat.
Under bebisens första år händer mycket, inte bara rent utvecklingsmässigt, utan även när det gäller maten. Barnet går från att ammas eller flaskmatas till att via smakportioner och puréer lära sig äta samma mat som resten av familjen.
Det är en spännande resa för både barnet och föräldrarna. Vi Föräldrars Matlust bjuder på de bästa knepen för att övergången från amningen eller flaska till smakportioner ska gå så smidigt som möjligt.
När sedan smakportionerna ska utökas med kött och fisk, och innehålla lite bitar, för att så småningom bli riktiga måltider, kommer nya frågor och funderingar: Kan mitt barn verkligen överleva på det lilla hon äter? Och hon sätter väl inte bitarna i halsen?
Särskilt besvärligt kan det vara om man har en liten matvägrare hemma, som kanske bara vill äta pannkakor. Hur ensidig får kosten vara? Det är lätt att känna sig som en dålig förälder - helt i onödan - det är inte alls ovanligt att barn i perioder snöar in på ett visst livsmedel. Författarnas inställning är att man gott kan släppa sin matångest, om man har en sådan.
Matlust tar också upp hur man kan tänka kring olika hälsolarm, som att socker, enligt somliga, är rena giftet eller att rött kött och grillkorv sägs kunna ge cancer. (Tänk på alla vuxna som nästan är uppfödda på grillkorv… )
I boken finns också kapitel om hur barnets smak utvecklas, om att laga egen barnmat, runda barn, allergier med mera.
Dessutom serverar Matlust ett trettiotal enkla och goda recept på allt från puréer till familjemiddagar samt allergivänlig mat.
Boken är faktagranskad av experter och innehåller den senaste forskningen kring barn och mat.

Läs mer

Matlust

Mia Coull

Matlust

Om boken

Hur kurerar jag mjölkstockning? Varför ska man vaccinera? Kan vi resa till Thailand med vår fyra månader gamla dotter?
Nu kommer en reviderad och uppdaterad version av succéboken som redan hjälpt över 10 000 barnfamiljer.

Många förstagångsföräldrar känner sig osäkra. Barnet verkar så ömtåligt, och ingenting har man gjort förr!
Barnsjuksköterskan och barnmorskan Marianne Rydin besvarar dagligen föräldrarnas frågor i sitt arbete på bvc Knoppen utanför Stockholm. Hon är van att både förklara och lugna.
I Nya Bebishandboken har hon och journalisten Lena Lidbeck samlat föräldrarnas vanligaste frågor kring amning, hygien, hälsa, mat och vikt, spädbarnsmassage, skrik, stimulans och aktiviteter, sömn och mycket mer. Boken är fylld av matnyttig och praktiskt tillämpbar information till nya föräldrar med barn från noll till cirka ett år.
Mycket har hänt sedan den förra upplagan av boken, varför den är reviderad och uppdaterad med ett antal nya frågor från dagens föräldrar.


Läs mer

Nya Bebishandboken

Lena Lidbeck, Marianne Rydin

Nya Bebishandboken

Om boken

Varje år föds över 100 000 barn i Sverige. Under graviditeten hopar sig frågorna: Varför är jag så trött? När går illamåendet över? Känner alla så här? I Vi ska ha barn! får läsaren inblick i andra gravidas vardag, men också trygg handledning av barnmorskan Christina Wahlström.

Gravid. Med barn. I väntans tider. På smällen. En bulle i ugnen. Uttryckten är många för en av de mest spännande resor man kan vara med om: Den att vänta, föda och fostra barn.
I Vi ska ha barn! följer vi tre par från graviditetsbesked till bebis. Mammornas dagböcker utgör stommen: Vi får följa med till barnmorskan och till jobbet. Vi får ta del av omgivningens reaktioner. Vi får också veta hur vardagen ser ut och vad som händer med parrelationen när man ska bli fler i familjen.
Även papporna väntar, känner och tycker. Därför får vi i varje kapitel vetahur graviditeten upplevs av dem.
Dessutom svarar Christina Wahlström, barnmorska och grundare av mödravårdsmottagningen Mama Mia, på en mängd frågor om att vänta och så småningom föda barn.

Läs mer

Vi ska ha barn

Mia Coull, Lisa Zachrisson

Vi ska ha barn

Om boken

I en tid som hyllar evig ungdom har det blivit svårare att bli mormor och morfar. Men man behöver inte vara en bullbakande farmor för att duga.
I Barnbarnsboken möter vi både traditionella och otraditionella sätt att vara en närvarande farfar, farmor, mormor eller morfar.

Att få barnbarn förändrar både en själv och ens livssituation. Relationen till barnen går in i en ny fas. Man kliver upp ett steg i ålderstrappan, ett steg närmare döden upplever en del. Och många nya frågor väcks: Hur mycket ska man engagera sig? Får man skämma bort barnbarnet? Varför får jag inte träffa mitt barnbarn oftare, jag längtar ju hela tiden? Jag vill inte vara barnvakt, vågar jag säga det?
Boken blandar längre och kortare intervjuer med mor- och farföräldrar, föräldrar och barnbarn med längre resonerande, inkännande och informativa texter. Vi möter exempelvis familjen där tre generationer delar hus, vi läser om farfadern som inte trodde det här med barnbarn var något för honom men i dag säger att han är förälskad i dem. Men här finns också mormodern som inte får träffa sina barnbarn och farmodern som inte tyckte att det var dags för barnbarn ännu och ville satsa allt på jobbet.
Barnbarnsboken ger också exempel på saker du kan göra tillsammans med dina barnbarn, som att ta med dem på utlandssemester eller laga middag tillsammans, allt efter eget intresse.
Det är mormor, morfar, farmor och farfar som Barnbarnsboken vänder sig till - men barn och barnbarn får gärna smygläsa!

Ur innehållet:
Att få barnbarn
Ta hand om barnbarn
En vuxen relation
Vi behövs för våra barnbarn
Svärföräldrar
Skilsmässor och ombildade familjer
Ung och gammal mor- och farförälder
Bo långt ifrån varandra
Bo nära varandra
Dåliga relationer
När barnbarnen kommer på besök
Mina mormorsresor Pressröster:
"'Barnbarnsboken' med sina fina illustrationer av Moa Hoff är en bok där man kan hämta styrka, tröst och goda råd."
Nerikes Allehanda


Läs mer

Barnbarnsboken

Malin Alfvén, Kristina Hofsten

Barnbarnsboken